Notícies

Baix índex d'incidències als clubs en les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies en el segon grup focal del programa europeu Sportboard

18.10.2022

Baix índex d'incidències als clubs en les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies en el segon grup focal del programa europeu Sportboard

SPORTBOARD

El segon -el primer es va fer el 10 d'octubre- dels quatre focus group (grup focal) que organitza SantCugatCreix a Sant Cugat vers el programa europeu Sportboard l'ha dirigit Enric Maria Sebastiani, responsable del projecte SportBoard a Blanquerna-Universitat Ramon Llull, un dels 5 socis de Sportboard. En aquesta ocasió hi han participat activament 9 persones vinculades al Patí Hoquei Club Sant Cugat, al Club Handbol Sant Cugat i al Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, com a jugadors, una entrenadora, delegats i delegades, directius i directives i pares i mares d'esportistes. Aquesta segona sessió de treball del programa europeu SportBoard, que lidera SantCugatCreix, s'ha celebrat aquest dilluns, 17 d'octubre, a la tarda, a la Sala de Juntes del Pavelló 2 de la ZEM Rambla del Celler.

Baix índex d'incidències als clubs participants

En aquest grup de debat s'han tractat i analitzat les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies, amb un baix índex d'incidències als clubs. Respecte a les famílies, els assistents han destacat l'actitud d'algunes persones a les grades, escridassant a jugadors o àrbitres; la importància que alguns pares donen als resultats esportius per sobre de com se sent l'esportista després de la competició. Dels entrenadors, han criticat que escridassin els esportistes i que cal no confondre l'exigència amb l'autoritat. També han lamentat la poca cultura que hi ha sobre la professionalitat dels entrenadors, que els pares i mares qüestionin la seva professionalitat.

Altres temes de debat

També s'han analitzat altres temes que poden ser indicatius de problemes, com la discriminació (religió, gènere, color i orientació sexual), l'abús i l'assetjament sexual, la violència, el dopatge o l'arranjament de partits, també amb un baix índex d'incidències als clubs.

Els tres clubs han destacat el baix índex d'afectació de totes aquestes situacions i, que si es produeix alguna d'elles, el club intervé immediatament.

Amb totes les dades i la informació que ha generat aquesta interessant sessió formativa, Blanquerna Universitat Ramon Llull recollirà aquestes dades i les de la resta dels grups focals i en farà un curós informe en què es dictaran propostes per capgirar tot aquest tipus de situacions que es donen en el món de l'esport.

Hi han pres part representants del CH Sant Cugat, PHC Sant Cugat i CGRE Sant Cugat.

Els participants dels 3 clubs

En aquesta sessió de treball hi han pres part 9 persones. Per part del Club Handbol Sant Cugat hi han assistit el president Julià López-Arenas i el directiu Juan Antonio Ortega; del Patí Hoquei Club Sant Cugat, els directius Albert Andrés i Pau Artús i dos jugadors dels equips de base, i del Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, la directiva Rosa Casino, la coordinadora de gimnàstica estètica de grup, Tania Müller, i una mare del club, Sole Canut.

2 grups focals més

Les pròximes formacions es faran al Junior FC i al pavelló de Valldoreix (DSV Club Voleibol Sant Cugat).

La primera sessió formativa del Sonar Injuries, el 20 i 21 d'octubre, a càrrec de les universitats de Vic i Amsterdam

La primera sessió formativa del programa europeu Sonar Injuries, del qual SantCugatCreix n'és un dels socis, tindrà lloc el 20 i 21 d'octubre. La formació anirà a càrrec de les universitats de Vic i Amsterdam. Entre altres persones, SantCugatCreix estarà representat per Jordi Padró, responsable de coordinar l'app del programa Sonar Injuries. La sessió del 20 d'octubre se celebrarà al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, de 14 a 18 hores. La jornada del 21 d'octubre es farà de 9 a 12 hores a l'Hotel Sant Cugat.

Els programes Sportboard i Sonar Injuries

Recordem que el programa Sportboard, que es desenvoluparà entre els anys 2022 i 2023 (de 30 mesos de durada), executarà mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica esportiva per oferir un bon govern en l'esport, mentre que el Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en etapes infantils i joves, que es desenvoluparà en 30 mesos, entre els anys 2022 i 2024.

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.