Notícies

Èxit del programa Ethics4Sports 2018-2019, de SantCugatCreix, amb més d'un miler d'entrades registrades

17.06.2021

Èxit del programa Ethics4Sports 2018-2019, de SantCugatCreix, amb més d'un miler d'entrades registrades

ETHICS4SPORTS

SantCugatCreix ha presentat els resultats de l'estudi que ha elaborat Blanquerna Universitat Ramon Llull, partner d'aquesta associació de clubs, en el programa formatiu Ethics4Sports (E4S), sobre les 1.096 entrades que els entrenadors i pares i mares de jugadors i jugadores van fer a l'app de l'E4S Sant Cugat durant el curs 2018-2019, de setembre a juny. La presentació s'ha fet aquest dilluns, 14 de juny, a l'Hotel Sant Cugat, on també s'ha presentat la temporada 2021-2022 de l'Ethics4Sports i el nou projecte que SantCugatCreix ha presentat a la Unió Europea, l'Sport Board.



L'objectiu de l'E4S LAB Sant Cugat és contribuir a analitzar la situació actual, identificar necessitats i proposar actuacions de millora

L'E4S és una iniciativa de SantCugatCreix que monitora comportaments de l'àmbit esportiu a través d'un aplicatiu mòbil (app) que permet recollir-los, analitzar-los i oferir estratègies d'actuació. En el projecte de recerca E4S LAB Sant Cugat, el conjunt de comportaments registrats són tractats com indicadors i analitzats de forma descriptiva amb l'objectiu de contribuir a analitzar la situació actual, identificar necessitats i proposar actuacions de millora. Aquesta anàlisi va dirigida, fonamentalment, a les entitats adherides al programa E4S.



Enric Maria Sebastiani, un referent en aquest sector, el director de l'E4S LAB Sant Cugat

Aquest és un document que ha liderat Enric Maria Sebastiani, un referent en el coneixement del món de la conducció d'equips esportius i que és professor del Grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport de Blanquerna Universitat Ramon Llull i vicepresident europeu de la Fédération Internationale d'Education Physique (FIEP). Sebastiani és el director de l'E4S LAB Sant Cugat, projecte (esport + coneixement) que es va posar en marxa per interpretar i millorar el programa E4S de Sant Cugat.

 

Més de 4.000 esportistes i 300 tècnics i tècniques amb 20 clubs esportius, 2 agents esportius i 1 escola

En el tercer curs de l'E4S de Sant Cugat hi van participar 20 clubs esportius de Sant Cugat, 2 agents esportius -Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET) i Paidos- i 1 escola (Institut Angeleta Ferrer i Sensat), amb la participació de 4.000 esportistes i més de 300 tècnics i tècniques. Les 1.096 entrades registrades les van fer 215 usuaris de 22 entitats i 15 esports.



Les entrades, 1.096, fan referència en les competicions (majoritàriament) i en els entrenaments, amb nens i nenes de 8 a 13 anys

En relació amb les dades recollides, el perfil de les persones que van realitzar les entrades van ser, majoritàriament, homes, sent els tècnics els més actius i els que van fer més registres negatius que positius. Per la seva banda, els agents implicats en aquest estudi van ser, bàsicament, esportistes. Les entrades es van fer en referència en les competicions (majoritàriament) i en els entrenaments, i en gairebé la meitat de les ocasions els reportats van ser nens i nenes de 8 i 9 anys, seguit de nens i nenes de 10 i 11 anys, i de 12 i 13 anys.



Tots els agents van fer entrades positives i negatives per igual i destaca el fet que pares i mares van fer més entrades referides a altres pares i mares i tècnics, i que, sovint, van ser referides en la competició.



Els valors del respecte l'actitud i la solidaritat, els més utilitzats

Amb relació als aspectes ètics, el valor del respecte és el que apareix en més ocasions, per davant de l'actitud i la solidaritat. Tots els agents van registrar aquests valors de forma similar. És destacable, però, que es donen més avaluacions positives en el codi de solidaritat i més avaluacions negatives en el del respecte. Els esportistes van rebre més entrades de solidaritat i respecte; els pares i mares, clarament més avaluacions d'actitud, i els tècnics, majoritàriament, de responsabilitat.



El futbol sala i el futbol, els esports amb més avaluacions

Pel que fa als esports, els que més avaluacions van rebre van ser el futbol sala i el futbol, que juntament amb el voleibol van ser, pràcticament, la meitat de les entrades realitzades. El rugbi va ser l'esport que major percentatge d'avaluacions positives va rebre, i el bàsquet i l'hoquei sobre patins, els que van rebre major percentatge d'avaluacions negatives.



Bones pràctiques

Amb l'objectiu d'identificar les entitats amb millors pràctiques d'aplicació del codi ètic s'ha elaborat una llista d'entitats considerant el nombre d'entrades realitzades, el percentatge d'avaluacions positives i el percentatge de participació dels diversos perfils.



10 propostes de millora de l'E4S a Sant Cugat

Després d'aquesta anàlisi exhaustiu sobre el funcionament del programa E4S a Sant Cugat en el curs 2018-2019, aquest document suggereix 10 propostes de millora.

1. Taller sobre orientacions metodològiques i didàctiques per a les entrenadores i entrenadors.

2. Creació de la figura de 'tècnic/a formador de suport' sobre incidències i problemàtiques de caràcter metodològic i didàctic.

3. Píndola formativa sobre la importància del desenvolupament a llarg termini de l'esportista i de la priorització del procés per sobre del resultat en etapes formatives.

4. Grup de discussió amb mares i pares sobre el rol de les famílies en l'esport dels fills/es.

5. Píndola formativa per a mares i pares sobre el rol de les famílies en l'esport dels fills/es.

6. Píndola formativa per a entrenadors/es sobre mediació a l'esport i competències emocionals.

7. Grup de discussió amb famílies, entrenadors/es i esportistes de diferents clubs i esports sobre els valors a l'esport.

8. Taller amb esportistes sobre els valors a l'esport aprofitant casos reals aportats a través de l'aplicació.

9. Elaboració d'un pla d'acollida de les noves famílies que arriben a l'esport amb l'objectiu de sensibilitzar i esportivitzar-les.

10. Elaboració d'un manual de bones pràctiques dels clubs esportius del programa.

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.