Notícies

Sant Cugat, seu del tret de sortida a la Fase de Bones Pràctiques i Diagnosi del programa europeu Sonar Injuries

26.10.2022

Sant Cugat, seu del tret de sortida a la Fase de Bones Pràctiques i Diagnosi del programa europeu Sonar Injuries

SONAR

Els dies 20 i 21 d'octubre s'han celebrat a Sant Cugat 2 sessions de treball del programa europeu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix n'és un dels 8 socis, que ha liderat la Universitat d'Amsterdam UMC, amb la participació de tots els agents implicats. Aquestes sessions han donat el tret de sortida a la Fase de Bones Pràctiques i Diagnosi del Sonar, en el que s'anomena Working Package 2 (WP2). Per part de SantCugatCreix hi ha participat Albert Salarich i Miquel Martínez, responsables de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix, i Jordi Padró, coordinador de l'aplicació del projecte als clubs de SantCugatCreix.

La primera sessió de treball s'ha fet al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. FOTO: Àlex López Puig

 

El repte del Sonar Injuries

L'objectiu general del projecte Sonar és potenciar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors d'esports de base en el seguiment i prevenció de lesions esportives de nens i joves (de 10 a 21 anys), amb especial atenció a les dones esportistes.

Sant Cugat acull la segona trobada del programa europeu

Les dues sessions celebrades a Sant Cugat s'han centrat a definir les sessions de focus groups que s'han de celebrar amb els entrenadors dels clubs implicats i consensuar i traduir a idioma local els qüestionaris i entrevistes a entrenadors, esportistes i pares.

La primera jornada ha estat teòrica i pràctica. FOTO: Àlex López Puig

 

La primera reunió de treball, que s'ha desenvolupat el 20 d'octubre a la Sala d'Honor del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, s'ha centrat a definir com seran les sessions de treball amb els entrenadors (Focus Groups). Han de servir per identificar barreres, facilitadors, creences personals, desigualtats de gènere i necessitats dels entrenadors i entrenadores de base, respecte als objectius del programa Sonar. Durant la jornada, Francesc Carol, regidor d'Esports de l'Ajuntament, ha donat la benvinguda als socis, i el CAR de Sant Cugat ens ha ofert una visita guiada per les seves magnífiques instal·lacions.

El CAR de Sant Cugat ha ofert una visita guiada per les seves excel·lents instal·lacions. FOTO: SantCugatCreix.

 

En la segona sessió, que s'ha fet el 21 d'octubre a l'Hotel Sant Cugat, s'han dissenyat els qüestionaris i entrevistes per a esportistes i famílies que han de servir per intentar identificar percepcions, actituds i creences sobre la prevenció de lesions i els canals de comunicació més adequats dels joves esportistes i els seus pares.

El programa Sonar Injuries, del que SantCugatCreix en forma part activa, va arrencar el 14 de juny amb la primera reunió de treball, que es va fer a Amsterdam (Holanda).

Qui en forma part?

El projecte Sonar Injuries, que lidera el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), té com a investigador principal Javier Peña, director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC. A banda de la UVic-UCC, el consorci Sonar Injuries està format per les universitats Stichting Vumc (Holanda), Norges Idrettshogskole (Noruega) i Universite Jean Monnet Saint-Etienne (França) i les entitats multiesportives SantCugatCreix, Hrvatski akademski sportski klubovi mladost sveuciclista u Zagrebu (Cròacia), Sdruzhenie Levski Sport za Vsichki (Bulgària) i Turn und sportverein Bayern 04 Leverkusen EV (Alemanya). El consorci col·laboratiu Sonar Injuries està format per 8 organitzacions de 7 països europeus.

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTOS: SantCugatCreix.