BON GOVERN DELS COMPORTAMENTS - PROJECTE SPORTBOARD

 

El Programa SPORTBOARD es desenvoluparà entre els anys 2022 i 2023 dins d'un programa europeu, Erasmus +, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països.

El consorci col·laboratiu SPORTBOARD serà literat per SantCugatCreix i està format per cinc entitats: SantCugatCreix (SCC), Club esportiu Anderlini (Anderlini), organització esportiva de base (Itàlia), Municipi de Mòdena (Mòdena), òrgan de govern municipal (Itàlia), Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat de la Universitat Ramon Llull (URL), (Espanya) i el Think tank esportiu Sport and citizenship (S&C), (França)

El projecte SPORTBOARD és una iniciativa de continuïtat després de la implementació amb èxit de l’experiència col·laborativa "Ethics for Sport" (E4S) que tenia com a objectiu el desenvolupament de mecanismes innovadors per promoure codis ètics en els esports de base i garantir-ne l'aplicació efectiva. 
Les activitats del projecte E4S es van centrar en el desenvolupament de Codis Ètics i eines digitals per al registre de la seva implementació mitjançant una App innovadora. Un cop finalitzat el projecte, alguns socis del projecte (SCC i Anderlini) van tenir la idea d'anar més enllà amb el desenvolupament de mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament ètic dels esportistes en la pràctica per oferir un bon govern en l'esport. 

En aquest sentit, la iniciativa SportBoard es marca la prioritat específica per a el sector esportiu "Millorar el bon govern en l'esport".


OBJECTIU DEL PROJECTE SPORTBOARD
Millorar el bon govern de les organitzacions esportives de base i els òrgans de govern proposant un enfocament holístic per al seguiment i la gestió del comportament ètic dels esportistes infantils i joves. 
La bona governança es basarà en un treball sistèmic de definició d'indicadors de conducta ètica, el seu registre, seguiment i gestió per oferir una autoregulació eficient de les organitzacions esportives de base. 
Els indicadors de comportament de SportBoard s'organitzaran al voltant d'almenys 6 categories de comportament: (1) assetjament i bullying; (2) la discriminació, ja sigui per origen, color, gènere, religió, discapacitat o orientació sexual; (3) dopatge; (4) abús, inclòs l'abús sexual; i (5) violència, (6) arranjament de partits.

La interpretació d'aquests indicadors incorpora un ampli abast d'interes del observatori de comportaments