Notícies

El Club de Rugby Sant Cugat, protagonista de la segona sessió de formació a preparadors físics de la prova pilot a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries

10.11.2023

El Club de Rugby Sant Cugat, protagonista de la segona sessió de formació a preparadors físics de la prova pilot a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries

SONAR

La segona sessió de formació a preparadors físics de la prova pilot a Sant Cugat del programa europeu Sonar Injuries s'ha celebrat aquest dijous, 9 de novembre, a la tarda, a la ZEM La Guinardera. En aquesta ocasió hi han participat els preparadors físics del Club de Rugby Sant Cugat, una de les 6 entitats que integren SantCugatCreix. Ho han fet Tomàs Russo, David Suárez i Francisco 'Panchi'.

Tomàs Russo és el coordinador de la preparació física dels equips sub-14, sub-16 i sub-18, i preparador físic dels equips sènior masculí i femení. David Suárez és preparador físic dels equips sub-18 i sénior masculí. I Francisco 'Panchi' és preparador físic del sènior femení i entrenador dels conjunts sub-14 i sènior B femení.

Jordi Padró, coordinador del Sonar Injuries a SantCugatCreix, ha estat el responsable d'impartir aquesta formació.

 

D'esquerre a dreta, Francisco 'Panchi', David Suárez, Tomàs Russo i Jordi Padró.

 

La primera formació es va fer el 22 de setembre, a la Sala d'Actes del Pavelló 2, en la que hi van participar els preparadors físics de 3 clubs de SantCugatCreix, del Club Voleibol Sant Cugat, del Patí Hoquei Club Sant Cugat, i del Club Handbol Sant Cugat.

Pròximament, es convocarà també una sessió formativa amb el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat i el Junior FC, clubs que també formen part de SantCugatCreix.

SantCugatCreix és un dels socis del Sonar Injuries, que lidera la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Amb l'aplicació de mòbil SportBoard APP

Tots els agents implicats hi podran participar a través de l'aplicació de mòbil SportBoard APP, participant alhora en els dos projectes actius de SantCugatCreix en aquest moment, el Sonar Injuries i l'SportBoard.

Les lesions esportives en infants i adolescents, un problema de salut pública

El Sonar Injuries ens diu que les lesions esportives en infants i adolescents són un problema de salut pública amb implicacions psicosocials rellevants i, no obstant això, han estat durant molts anys les grans oblidades. La infància i la joventut són períodes sensibles per patir lesions durant la pràctica de l'esport, ja que les persones són més actives físicament i no són conscients dels riscos.

Preveure lesions esportives en infants i adolescents d'entre 10 i 21 anys

Per tal de millorar les habilitats educatives i formatives dels entrenadors esportius de base i també la prevenció de lesions esportives en infants i adolescents d'entre 10 i 21 anys, s'ha posat en marxa el projecte europeu Sonar Injuries, liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

La meitat de les lesions es podrien evitar

Un projecte que ens diu que aplicant mesures de prevenció sistèmica, ja que la meitat de les lesions es podrien evitar si infants i adolescents estiguessin més ben preparats: millor forma física, ús de protocols de prevenció de lesions i pràctica d'algun tipus de formació.

350 entrenadors dels diferents països d'origen dels socis del projecte rebran formació

En aquesta primera fase del projecte Sonar Injuries, se centrarà a posar en marxa un observatori que permeti fer una diagnosi de les necessitats que tenen els entrenadors i entrenadores esportius i, a partir d'aquí, treure'n conclusions i recomanacions. Durant aquesta fase de prova pilot, es calcula que uns 350 entrenadors de diferents disciplines esportives dels països d'origen dels socis del projecte rebran formació sobre els protocols de prevenció més eficients i les maneres més adequades d'aplicar-los. Aquests entrenadors/es començaran a utilitzar un sistema de vigilància de lesions.

TEXT i FOTOS: SantCugatCreix.