Notícies

El programa europeu Sportboard arranca amb força amb una jornada a Esade Creapolis amb èxit organitzatiu i participatiu

05.07.2022

El programa europeu Sportboard arranca amb força amb una jornada a Esade Creapolis amb èxit organitzatiu i participatiu

SPORTBOARD

Amb l'organització de la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa', SantCugatCreix, integrat per 6 clubs esportius de Sant Cugat (Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC, Club Handbol Sant Cugat i Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat), ha donat el tret de sortida oficial del projecte europeu Sportboard. L'acte, amb èxit organitzatiu i participatiu, s'ha celebrat aquest dilluns, 4 de juliol, a la tarda, a l'auditori d'Esade Creapolis de Sant Cugat.

L'acte ha estat presidit per Francesc Carol, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, acompanyat de José Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport de la ciutat, i Mauri Benito, president de SantCugatCreix.

 

Mauri Benito i Francesc Carol, en els parlaments. FOTO: SantCugatCreix.

 

SantCugatCreix coordinarà, per primera vegada, un projecte europeu, l'SportBoard

Cal destacar que, per primera vegada des de la seva fundació -el maig del 2014-, SantCugatCreix coordinarà un projecte europeu, l'SportBoard. SantCugatCreix ja va presentarl'Sportboard i el Sonar Injuries, del que n'és un dels socis, el passat 7 de març, en roda de premsa. Són els 2 últims programes europeus que li ha concedit la Unió Europea (UE), a través d'Erasmus +, el programa de la Unió Europea per a l'educació, la joventut, la formació i l'esport, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països. L'Sportboard i el Sonar Injuries es desplegaran entre els anys 2022 i 2025.

L'Sportboard, obert a les entitats de Sant Cugat

L'Sportboard ha estat la segona presentació de la jornada. SantCugatCreix ha explicat, de nou, el projecte europeu Sportboard, d'esport, educació i bon govern, obert a les entitats de Sant Cugat. L'observatori de comportaments en l'esport per a un bon govern l'han detallarat Albert Salarich, corresponsable de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix, i Enric Maria Sebastiani, responsable del projecte SportBoard a Blanquerna-Universitat Ramon Llull. També hi han participat actívament la resta dels socis del consorci col·laboratiu Sportboard, format per 5 entitats, 3 d'elles europees. Han estat Grazia Baracchi, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia); Marco Neviani, president del Club Anderlini (Itàlia), i Clara Gaulthier, representant de Think tank (fàbrica o laboratori d'idees) esportiu Sport and Citizenship (França).

Enric Maria Sebastiani, responsable del projecte SportBoard a Blanquerna-Universitat Ramon Llull, ha assenyalat que el consocri Sportboard "és un equip internacional que fa molt de goig".

 

Els socis de l'Sportboard durant la presentació. FOTO: SantCugatCreix.

 

El projecte SportBoard

El projecte Sportboard, que es desenvoluparà entre els anys 2022 i 2023 (de 30 mesos de durada), executarà mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica esportiva per oferir un bon govern en l'esport. L'SportBoard permetrà seguir col·laborant molt estretament amb Blanquerna-Universitat Ramon Llull -com ja va pasar amb el programa Ethics 4 Sports (E4S)- per desenvolupar i testar noves eines. La prova pilot es farà a Mòdena.

Aportarà retorn a diferents entitats

Sportboard és una iniciativa de continuïtat després de la implementació, amb molt d'èxit, de l'experiència col·laborativa Ethics for Sport (E4S) -programa, també, de SantCugatCreix-, que tenia com a objectiu el desenvolupament de mecanismes innovadors per promoure codis ètics en els esports de base i garantir-ne l'aplicació efectiva. SportBoard seguirà evolucionant l'experiència de l'E4S proporcionant més eines i coneixement i aportarà un retorn clar de bon govern a les administracions locals i nacionals, federacions esportives i entitats que gestionen l'esport de base.

Està previst que l'eina d'observatori en línea rebi uns 800 registres de comportament esportiu ètic i que la prova pilot es faci entre 10 i 12 disciplines esportives, com el futbol, voleibol, rugbi, gimnàstica rítmica, bàsquet, hoquei sobre patins, hoquei sobre herba, patinatge artístic, dansa esportiva, atletisme, handbol, tenis i gimnàstica artística.

Permetrà obtenir més i millors eines de seguiment

L'SportBoard permetrà obtenir més i millors eines de seguiment. Es desenvoluparan activitats formatives i de sensibilització i es faran propostes de bon govern a diferents administracions públiques. També está previst que el curs educatiu en línea de l'SportBoard hi assisteixin un mínim de 70 representants d'administracions, estructures i òrgans de govern esportiu europees. I d'aquests 70, almenys 50 representants utilitzaran la plataforma digital SportBoard per millorar el bon govern de l'esport. Com a mínim, uns 150 entrenadors i professors d'educació física faran servir l'aplicació móbil que desenvoluparà SportBoard -millorarà l'eina que s'està usant en aquests moments- per monitoritzar comportaments dels esportistes infantils i joves.

El que preten l'SportBoard és anar molt més enllà dels estrats de bon govern i donar recomenacions a les administracions públiques i a les entitats i a organitzacions que gestionen l'esport com federacions, associacions...

Obert a les entitats de Sant Cugat

Tal com ja es va amb l'E4S, SantCugatCreix vol obrir aquest coneixement i eines a les entitats de Sant Cugat que estiguin interessades a formar-hi part.

En la meitat del projecte està previst l'organització d'una conferència a Mòdena (Itàlia) i la cloenda de l'SportBoard se celebrarà a Brusel.les.

El projecte europeu Sportboard va obtenir una puntuació total de 87 punts, i el llindar era de 60 punts, i un pressupost total per a tots els socis de 250.000 euros, amb finançament europeu.

El consorci col·laboratiu Sportboard el coordina SantCugatCreix i està format per 5 entitats, 3 europees.

-SantCugatCreix (Catalunya).
-Club Anderlini (Itàlia).
-Ajuntament de Mòdena (Itàlia).
-Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL). (Catalunya).
-Think tank (fàbrica o laboratori d'idees) esportiu Sport and Citizenship (França).

En 8 anys, 4 programes europeus

En els 8 anys d'existència de SantCugatCreix, ja s'ha projectat a Europa amb 4 programes: l'Ethics For Sports (E4S), l'Scores, l'Sportboard i el Sonar Injuries. Així, amb l'adjudicació dels dos últims programes europeus, l'Sportboard i el Sonar Injuries, SantCugatCreix mostra el seu compromís amb l'esport de Sant Cugat, amb la formació i l'esport de base.

Taula rodona Juguem a casa, amb el referent de l'esport català a Europa

Abans del sopar relacional, l'acte ha finalitzat amb la taula rodona 'Esport català a Europa. Juguem a casa', amb representants i experts catalans de consorcis europeus de projectes de coneixement Esportiu, com Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya; Jordi Escribà, soci directiu de B Link; Albert Busquets, gerent del Club Natació Banyoles; i Mauri Benito, president de SantCugatCreix.
Blanca Nualart ha explicat als assistens que SantCugatCreix "és un referent" en projectes europeus i que treballa amb "rigurositat".

 

Jordi Escribà, Albert Busquets, Blanca Nualart i Mauri Benito. FOTO: SantCugatCreix.

 

Conclusions del programa europeu Scores a Sant Cugat

En l'altra presentació de la jornada, s'han presentaran les conclusions del programa europeu Scores a Sant Cugat, que en el seu dia no es va poder fer per culpa de la pandèmia de la COVID-19, sota el títol Scores Passport, Esport i Ocupabilitat Empresarial. Hi han participat Albert Busquets, gerent del Club Natació Banyoles i coordinador del projecte del consorci Scores; Concepció Curet, consultora empresarial, i Miquel Martínez, corresponsable de l'àrea de coneixement de SantCugatCreix.

Albert Busquets ha assenyalat que "hem fet un bon treball d'anàlisi, amb eines pràctiques, perquè, ara, els clubs i les entitats puguin treballar tot aquests aspectes".

 

Concepció Curet, Albert Busquets i Miquel Martínez. FOTO: SantCugatCreix.

 

A banda d'empreses i institucions i la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat, a l'acte, amb una cinquantena d'assistents, també hi han participat presidents i presidentes, directius i directives i representants dels 6 clubs esportius que integren SantCugatCreix, que són el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Junior FC, el Club Handbol Sant Cugat i el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat.

Al final de la jornada 'Esport i Coneixement Català a Europa' s'ha fet un sopar relacional. FOTO: SantCugatCreix.

 

Durant el matí daquest dilluns, 4 de juliol, els socis del consorci col·laboratiu Sportboard s'han reunit a Blanquerna-Universitat Ramon Llull per treballar en aspectes més administratius del projecte europeu, en la primera reunió del consorci.

 

TEXT: Àlex López Puig.
FOTOS: SantCugatCreix.