Notícies

L'estudi del pilot del programa europeu SportBoard, un excel·lent document de treball

31.10.2024

L'estudi del pilot del programa europeu SportBoard, un excel·lent document de treball

SPORTBOARD

SantCugatCreix i l'equip de recerca de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna Universitat Ramon Llull han presentat els resultats de l'avaluació i les dades, les conclusions i les propostes que s'han recollit de la participació d'esportistes, entrenadors, directius i famílies durant el pilot, interpretant els comportaments ètics dels i les esportistes registrats amb l'aplicació APP SportBoard, que s'ha desenvolupat el curs 2023-2024 a les ciutats de Sant Cugat i Mòdena (Itàlia) del programa europeu SportBoard, que lidera SantCugatCreix.

Els RESULTATS de l'estudi el trobareu al final de la notícia.

En el cas de Sant Cugat, cal destacar la participació activa dels 7 clubs que formen part de SantCugatCreix, que són Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC, Club Handbol Sant Cugat, Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat i Club Muntanyenc Sant Cugat.

Un equip de 7 investigadors de Blanquerna

L'equip d'investigadors ha estat integrat pel Dr. Enric Maria Sebastiani, Dr. Ignasi Cifre, Dra. Verònica Riera, Dr. Josep Campos, Dra. Sara Suárez, Dra. Anna Andrés i Dra. Cristina Cabrejas.

 

SantCugatCreix i l'equip d'investigadors de Blanquerna.

 

Així, la conferència 'Observació i Anàlisi de Comportaments en l'Esport' s'ha celebrat aquest dimarts 29 d'octubre a la Sala de Graus de la Fundació Blanquerna i l'ha impartit el grup de recerca de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna Universitat Ramon Llull, que lidera el Dr. Enric Maria Sebastiani, investigador principal del projecte europeu SportBoard.

Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, entitat multiesportiva que aquest 2024 celebra el seu 10è aniversari, ha presentat, una vegada més, el programa europeu SportBoard; la Dra. Crstina Cabrejas ha ofert els resultats de l'avaluació i les dades, i la Dra. Verònica Riera, les conclusions i les propostes de l'estudi.

 

Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, ha presentat el programa europeu SportBoard.

 

La Dra. Crstina Cabrejas ha presentat els resultats de l'avaluació i les dades de l'estudi.

 

La Dra. Verònica Riera ha presentat les conclusions i les propostes de l'estudi.

 

Dr. Enric Maria Sebastiani: "Amb SantCugatCreix coincidim amb la manera d'estudiar els comportaments que observem en l'esport en edats en formació".

En els parlaments, el Dr. Enric Maria Sebastiani, secretari acadèmic de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna Universitat Ramon Llull, i que ha liderat l'equip d'investigadors de la facultat en el projecte europeu SportBoard, ha assenyalat que "la nostra relació amb SantCugatCreix remunta a fa 6 anys, el 2018, on coincidim amb SantCugatCreix amb la manera que volen estudiar els comportaments que observen en l'esport en edats en formació".

Miquel Martínez: "L'equip de recerca ha fet un treball excel·lent"

Per la seva banda, Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, ha agraït a l'equip de recerca de la Facultat "l'excel·lent treball que ha fet. Sense el seu coneixement, no hauria estat possible fer aquest projecte europeu".

 

Miquel Martínez i Enric Maria Sebastiani, durant l'acte.

 

Una presentació que ha despertat molt interès

En l'acte, en el que hi han assistit prop d'una quarantena de persones, hi han estat presents, entre altres, Carolina Garzo, cap de l'Àrea d'Esport Escolar del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya; Eva Calbó, gerent i secretària tècnica del Consell Esportiu del Baix Llobregat; Eva Benito, i directora de projectes del Consell Esportiu del Baix Llobregat; Eloi Rovira, assessor de la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat; Berta Soler, cap de l'àrea tècnica del Servei d'Esports de l'Ajuntament d'Igualada; Pau Calvet, membre de l'àrea tècnica del Servei d'Esports de l'Ajuntament d'Igualada; Albert Casorrán, psicòleg esportiu que ha participat en l'SportBoard, i Marta Cerdà, presidenta del Junior FC.

 

Foto de grup dels assistents a l'acte.

 

Prop d'una quarentena de persones no s'han volgut perdre l'estudi.

 

També hi han estat presents presidents i representants de clubs esportius de Sant Cugat (Penya Blaugrana Sant Cugat, Club de Futbol Unión Mira-sol Baco, Club Esportiu Valldoreix i Sant Cugat Futbol Club), l'Hoquei Club Montbui, el Club Voleibol Tiana i empreses.

Els resultats, les conclusions i les propostes de l'estudi, en l'acte de cloenda de l'SportBoard, a Brussel·les

També s'han presentat les conclusions i les propostes d'aquest estudi, que es detallarà formalment en l'acte de cloenda del programa europeu SportBoard, el 13 i 14 de novembre a Brussel·les (Bèlgica).

Millorar el bon govern de les organitzacions esportives de base i els òrgans de govern, l'objectiu

L'objectiu del programa europeu SportBoard, que s'ha desenvolupat entre els anys 2022 i 2024, és el de millorar el bon govern de les organitzacions esportives de base i els òrgans de govern proposant un enfocament holístic per al seguiment i la gestió del comportament ètic dels esportistes infantils i joves. La bona governança es basa en un treball sistèmic de definició d'indicadors de conducta ètica, el seu registre, seguiment i gestió per oferir una autoregulació eficient de les organitzacions esportives de base.

Els socis d'SportBoard

El consorci Sportboard està liderat per SantCugatCreix i està format per 5 entitats: SantCugatCreix; el club de voleibol Anderlini (Itàlia), l'Ajuntament de Mòdena (Itàlia), la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna Universitat Ramon Llull, i el think tank esportiu Sport and Citizenship (França).

 

RESULTATS DE L'ESTUDI.

Mostra: 737 registres.

-Anàlisi quantitativa de dades i anàlisi qualitativa de tots els registres que s'han anat reportant a l'aplicació.

 

1. Anàlisi quantitativa de dades.

-Estadístiques per gènere.

Sant Cugat, 312 usuaris, i Mòdena, 108.

A Sant Cugat han participat més noies (74%) i Mòdena, més nois (prop del 60%).

 

-Referent al perfil de l'aplicació, als diferents perfils, destaca el gènere femení, especialment entre els familiars.

Hi ha més esportistes, equip tècnic i directius del gènere masculí.

En general, hi ha més participació femenina.

SantCugatCreix: 7 clubs participants.

Mòdena (Itàlia): 2 clubs participants: Modena Basket i Anderlini (voleibol). I 2 instituts.

Per edat i gènere no s'han vist diferències significatives.

 

-Anàlisi de situacions. Què ha passat quan es registra una situació? Objectiu del treball. Veure com funcionen les conductes pel que fa als que hi participen.

Tot i que Sant Cugat té més usuaris (312), Mòdena (108) ha fet més registres, en comparació i proporció.

El club de voleibol Anderlini (Itàlia) i el Club Voleibol Sant Cugat són els clubs que més registres han aportat.

Recompta d'entrades segons el tipus de perfil. Tant a Sant Cugat com a Mòdena, els usuaris que més han participat ha estat l'equip tècnic. A Sant Cugat, els segons han estat les famílies, i a Mòdena, els directors esportius.

Hi ha una relació estadísticament significativa entre el perfil i la persona implicada que aporta la situació.

L'enfocament és cap als esportistes, que són els principals protagonistes de l'estudi. També destaquem que les famílies es fixen en l'equip tècnic i que l'equip tècnic també reporta moltes situacions sobre les famílies.

On (localització) s'han donat les situacions? S'han realitzat més entrades, sobretot, a les competicions, on hi ha més emocions i tensió i hi són tots els agents implicats: esportistes, entrenadors i famílies. I, després, als entrenaments, que és on els esportistes i els entrenadors conviuen més hores.

 

-Perfil positiu i negatiu.

S'ha observat que la majoria són positius. Es destaca el perfil dels familiars, que són els que reporten més valoracions positives.

També hi ha una relació estadísticament significativa: les noies han fet més valoracions positives que els nois, que les han fet més negatives. I això és interessant perquè després es reverteix la situació amb les de risc.

L'edat involucrada són els majors de 18 anys, i les més positives, amb proporció, són els/les esportistes més petits/es, els de 8 anys.

Com més grans d'edat són els equips o els participants, es registren més situacions.

Els dos indicadors primaris que s'han registrat més tant a Mòdena com a Sant Cugat són els de joc net i respecte.

Recompte d'entrades dels indicadors primaris en funció d'on s'han dut a terme. Es destaca que, a part dels de respecte, el joc net també es dona en les competicions.

 

-Observatori de l'aplicació. Anàlisi amb més profunditat dels indicadors secundaris. Ha proporcionat moltes dades i molt clares.

-Indicador de joc net. Els esportistes, seguits dels tècnics, són els que reben més valoracions positives d'indicadors secundaris de joc net. En proporció, les famílies en reben menys.

Rol d'entrenadors: Destaca que reben més valoracions positives i, en concret, tres dels indicadors secundaris del joc net: la integritat en la participació en el desenvolupament dels partits, competicions o regles del joc. També tenen una bona actitud, llenguatge i comunicació amb les persones i les seves relacions, i són referents en el comportament.

Familiars: Destaca que les famílies estan ben valorades en l'indicador secundari d'animació i acceptació en la derrota o en la victòria.

Directius: L'indicador que més s'ha utilitzat és el de l'exemple de comportament.

Esportistes: Predominen, sobretot, les situacions positives i, en especial, tenen una actuació positiva davant la victòria i la derrota, i ajuden i animen als companys/es. I com a tercer lloc d'indicador secundari, treballen amb entusiasme i que accepten les normes tant de l'equip com de l'esdeveniment esportiu. També hi ha algunes valoracions negatives d'actuació davant la victòria i la derrota. En l'indicador negatiu és el que té més rellevància.

 

-Indicador de respecte. Es veu més anivellat els registres positius i negatius i, especialment, s'observa que les famílies reben més valoracions negatives que positives.

Pel que fa als entrenadors, respecte a l'indicador de respecte, destaca com a positiu l'indicador de felicitació i reconeixement dels avenços, i com a negatiu, falta de respecte cap a la resta de persones que formen part del context esportiu.

Famílies: reben més valoracions negatives. Sobretot, es destaca la falta de respecte de persones que formen part del context esportiu, respectar les funcions i decisions de l'entrenador, i falta evitar prejudicis o tractes diferencials o de menyspreu cap a una persona o col·lectiu per motius arbitraris (no respectar l'àrbitre, insults racistes o homòfobs...).

Directius: Com a negatius, destaca el comportament, amb falta de respecte, als esportistes, tècnics, familiars i públic.

Esportistes: Destaca, com a positiu, però també com a negatiu, l'indicador de respecte pels esportistes i les persones del seu entorn.

 

-Indicador de control d'hàbits saludables. Es destaca que està posat com a positiu, però pot faltar que els esportistes no dormin prou o no s'alimenten bé.

 

-Indicador d'ús de les instal·lacions. Es detecta que, sobretot, predomina negativament en què l'equipament esportiu no mostra uns bons estàndards de manteniment i neteja i, en segon lloc, que la instal·lació no està disponible per a l'activitat.

 

-Indicador de risc. El bullying és la que destaca, i l'assetjament.

Edat: Es reporta més en l'edat dels 14-15 anys, que estan en l'adolescència.

Gènere: Tot i que les noies reben més situacions i valoracions positives, tenen més alt percentatge que els nois. A les noies potser no els hi passen tantes coses, però els hi passen coses més greus.

Qui reporta més conductes de risc? Els adults, familiars i entrenadors.

 

2. Anàlisi de dades qualitativa:

Entrades: Encara hi ha més valoracions positives que l'anàlisi quantitativa.

Conductes negatives. En els casos de bullying, consum de tabac i alcohol, arranjament de partits, robatoris, amenaces... són més anecdòtics. El que més s'ha reportat a l'app Sportboard ha estat la comunicació agressiva, com cridar i insultar.

Conductes positives. Destacar que, quan són positives, ho són molt. Les situacions que s'han reportat fan molt potents aquests resultats. Hi ha més varietat de coses bones que passen que d'accions dolentes.

 

TEXT: Àlex López Puig.

FOTOS: SantCugatCreix.