19.01.2024
SantCugatCreix ha organitzat, amb èxit, la primera sessió del cicle de Jornades Tècniques de Preparació Física, 'La Preparació Física en l'Esport de Base', que es desenvoluparan al llarg d'aquest 2024. Hi han assistit una vintena de preparadors físics i fisioterapeutes de diferents clubs esportius de la ciutat i empreses del sector (Invisible Training i Global Performance), aquest dijous, 18 de gener, al Junior FC.
L'objectiu d'aquestes jornades tècniques és difondre a Sant Cugat la necessitat i la importància d'una bona preparació física per als /les esportistes de categories de formació, compartir coneixement i experiència, i generar una xarxa estable de preparadors físics i fisioterapeutes a Sant Cugat.
En la jornada, que s'ha allargat per espai de dues hores, hi han participat preparadors físics, entrenadors i presidents dels clubs que formen part de SantCugatCreix, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Junior FC, el Club Handbol Sant Cugat, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat i el Patí Hoquei Club Sant Cugat. També hi han assistit preparadors físics de la secció de bàsquet de la Unió Esportiva Sant Cugat i una entrenadora de la secció de gimnàstica rítmica del Club Muntanyenc Sant Cugat.
Així mateix, cal destacar la presència de Xavi Linde, responsable del departament de Fisioteràpia i Readaptació Esportiva del FC Barcelona i CEO d'Invisible Training.
Aquesta sessió, tècnica i formativa, ha comptat amb la presència de dos ponents de primer nivell, que han ofert dues xerrades molt interessants sobre la temàtica del procés de recuperació d'una lesió en un/una esportista.
Bernat de Pablo: "Sé que els recursos dels clubs són els que són, però reivindico que gestionin els recursos econòmics perquè es tingui en compte la figura del preparador físic, el fisioterapeuta i el metge"
En una intervenció on ha interactuat amb els assistents, el santcugatenc Bernat de Pablo, metge de medicina esportiva i metge de la selecció espanyola absoluta masculina i femenina d'hoquei sobre patins, ha destacat "el coneixement i la formació dels preparadors físics ha d'incloure el fet de tenir el màxim d'informació possible sobre quines lesions són i en les franges d'edat en les que treballa". De Pablo, que també ha estat exjugador, exentrenador i exàrbitre de bàsquet, s'ha mostrat conscient que "els recursos dels clubs de Sant Cugat són els que són", però també ha reivindicat que "els clubs gestionin els recursos econòmics perquè es tingui en compte la figura del preparador físic, el fisioterapeuta i el metge".
En aquesta línia, ha subratllat la importància "de disposar dels millors recursos humans que puguem tenir, amb preparadors físics, fisioterapeutes, metges i entrenadors. Així, tot serà molt fàcil. I, sobretot, no s'ha de posar el focus en el primer equip. Fer-ho és un error. La franja d'edat en què els esportistes es lesionen amb més freqüència és la de 13, 14 i 15 anys, en el pic maduratiu. I molts d'aquests esportistes no han fet mai preparació física perquè el seu club no hi pensa. Són lesions que poden ser greus i que poden condicionar una carrera esportiva o un abandonament de l'esport".
De Pablo, estretament vinculat a diferents clubs de Sant Cugat, ha lamentat "la falta d'estudis epidemiològics" i ha ressaltat la importància que suposa pel coneixement el programa europeu Sonar Injuries. "Tot el que puguem fer per reunir informació i tenir el màxim possible de dades, com més generals i diverses millor i com més clubs també millor, li podrem dir al preparador físic: has de treballar això".
De Pablo ha demanat als preparadors físics que apuntessin algun element per ajudar a prevenir les lesions dels seus esportistes i han sol·licitat, entre d'altres, infraestructures, temps per treballar la preparació física als clubs, un fisioterapeuta per equip, un fisioterapeuta i un readaptador esportiu, un metge de referència, personal especialitzat, conscienciar de la importància de la preparació física al club i als entrenadors, un equip de preparadors físics, una bona programació amb objectius clars, i un gimnàs amb material.
Bernat de Pablo oferint la seva xerrada.
Aitor Piedra: "Hi ha poques ciutats que apostin tant per la preparació física i l'esport com Sant Cugat"
Aitor Piedra, professor associat a la Universitat de Vic i gestor-promotor del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic, ha afirmat que "a Sant Cugat es fomenta aquesta cultura. Hi ha poques ciutats que apostin tant per la preparació física i l'esport com Sant Cugat. Això és un valor afegit. Aconseguir reunir aquest grup de preparadors físics de diferents clubs és un pas endavant. Que això es pugui fer és positiu per l'evolució de la ciutat i el seu esport".
Aquest readaptador esportiu del primer equip masculí de bàsquet del FC Barcelona ha impartit una xerrada tècnica, centrada en conceptes de control de càrrega. "Per preveure una lesió, el que hem de fer és intentar tenir el màxim d'eines possibles perquè no passi i, quan passi, saber com actuar", ha indicat. Per a Piedra, els motius fonamentals perquè els esportistes es lesionen són els sobreentrenaments, el fet que els esportistes estiguin molt potenciats, la falta de preparació física i una inadequada recuperació.
També ha explicat que "la figura d'un preparador físic no es divideix només en el pre ni en el post, és un treball constant, i és una figura molt important dins de qualsevol staff i club. És més la persona i el que es vol implicar en el club i en el projecte que el rol en si". També ha dit que "hi ha entrenadors molt bons que saben molt del seu esport, però no saben de preparació física. I, aquí, és on entra la nostra figura, perquè coneixem l'esport i sabem el que passa".
Aitor Piedra en la seva intervenció.
Un debat ric amb participació dels ponents i els preparadors físics
En la segona part de la sessió, Jordi Padró, preparador físic del Club Voleibol Sant Cugat i coordinador de SantCugatCreix del programa europeu Sonar Injuries, ha moderat un atractiu espai de debat entre els ponents i el públic assistent, on s'han tractat i analitzat diferents temes.
Miquel Martínez: "La realitat és que, com més aviat comencem a marcar rutines de preparació física, abans tindrem millors esportistes i menys lesions"
El president de SantCugatCreix, Miquel Martínez, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat "l'alt nivell dels ponents i dels assistents" i que l'objectiu d'aquestes jornades tècniques "és el de posar en comú un tot seguit de temes relacionats en aquest àmbit, donar-li continuïtat a través dels responsables de preparació física dels clubs, i fer visible la necessitat d'un bon treball de preparació física com més aviat millor. La realitat és que, com més aviat comencem a marcar rutines de preparació física, abans tindrem millors esportistes i menys lesions. SantCugatCreix vol generar aquest espai amb gent molt preparada com vosaltres que esteu treballant en el dia a dia de cada club i fer visible aquesta realitat, que els clubs ho vegin, que són els que han de buscar els recursos econòmics per poder treballar aquests temes".
Martínez, que ha estat acompanyat de Xavier Cortés, membre de l'àrea de Coneixement de SantCugatCreix, també ha destacat el treball que SantCugatCreix està desenvolupant en el programa europeu Sonar Injuries, del que és un dels socis del consorci, que lidera el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física de la Universitat de Vic: "És un projecte europeu en el qual estem participant i en el que hi ha socis molt potents, amb un coneixement molt potent. La Universitat de Vic fa molt temps que està treballant en això, en l'àmbit català, amb el Sonar Català".
Miquel Martínez ha obert i tancat l'acte.
Aquestes jornades s'emmarquen dins del programa europeu Sonar Injuries, del que SantCugatCreix n'és un dels socis del consorci, que lidera el Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
TEXT I FOTOS: Àlex López Puig.