Notícies

La trobada del consorci del projecte europeu Sonar Injuries a Sofia, un èxit

09.06.2023

La trobada del consorci del projecte europeu Sonar Injuries a Sofia, un èxit

SONAR

Aquest dimarts, 6 de juny, el consorci del projecte europeu Sonar Injuries s'ha reunit a Sofia (Bulgària) per fer un repàs de totes les accions efectuades en les fases de recollida d'informació amb focus groups, enquestes i entrevistes. El sistema va agafant forma amb una potència magnífica fruit del coneixement i bon treball de les universitats.

El president de l'entitat amfitriona, el club Levsky, Lusien Velchev, ha donat la benvinguda als socis davant uns 100 assistents, entre màxims representants de l'Ajuntament de Sofia, tècnics i esportistes.

 

Lusien Velchev, president de l'entitat amfitriona, el club Levsky.

 

Balanç de Javier Peña, investigador principal del projecte

Javier Peña, investigador principal del projecte i responsable del projecte per a la Universitat de Vic (UVIC), ha fet un repàs dels objectius del Sonar Injuries i de les eines que s'implementaran i es posaran a l'abast dels usuaris, com l'app de recollida de lesions, cursos de formació a entrenadors, còmics i vídeos per a esportistes, així com un gran volum d'informació tècnica relacionada.

Javier Peña ha fet una valoració "molt positiva" de la sessió de treball: "Hem resolt els últims dubtes abans d'implementar el sistema de monitoratge de lesions i començar a treballar amb els cursos d'entrenadors que ja estan desenvolupats en els seus dos primers nivells (bronze i plata), que creiem que estaran enllestits abans de començar la pròxima temporada esportiva al setembre".

Peña ha assenyalat que el pròxim pas del Sonar Injuries "ja és que s'implementin aquests instruments que s'han dissenyat per part dels clubs i que comencin a recollir les lesions esportives que pateixen els esportistes durant la pròxima temporada 2023-2024, i que facin la disseminació dels cursos d'entrenadors perquè els entrenadors de les entitats o entitats afins -no ens limitem només a les entitats que participen en el Sonar Injuries- comencin a completar els cursos. I, de cara al setembre, també arribaran els còmics i els materials per esportistes i famílies que es difondran, fonamentalment, a través de les xarxes socials".

 

Javier Peña, investigador principal del projecte.

 

La Universitat d'Amsterdam, amb el lema 'Stop lesions infantils i juvenils amb especial atenció a les dones esportistes' ha fet un repàs dels factors que es reconeixen en els focus groups com els més importants per a la prevenció de lesions i els beneficis que poden aportar a les estratègies de prevenció de lesions.

La UVIC també ha presentat els cursos de capacitació i certificació dels entrenadors per utilitzar el sistema de vigilància de lesions.

La Universitat de Noruega, amb la seva presentació del seu sistema de bones pràctiques Skadefri, ha assegurat que "el 50% de les lesions es poden prevenir si es prenen les mesures adequades". S'ha fet un taller pràctic als joves esportistes presents de com implementar exercicis preventius adaptats a cada esport.

De forma immediata, què en treuen els clubs que implementin el sistema?

-Identificar els possibles riscos de lesions des del principi.
-Prendre decisions informades per protegir els jugadors de danys.
-Substituir la informació anecdòtica per informació basada en dades.
-Identificar patrons, tendències i factors de risc específics del vostre equip.
-Disposar de material divulgatiu i preventiu de primer nivell per adaptar a cada entitat.

 

Albert Salarich i Miquel Martínez, representants de SantCugatCreix a la trobada del consorci a Sofia.

 

L'acte s'ha tancat amb una taula rodona sobre el tema de lesions esportives, formada per personalitats locals. Hi ha participat Ina Ananieva, exentrenadora de la selecció nacional de gimnàstica rítmica; Milan Koprivarov, exjugador nacional de futbol, i el professor Krastyo Zgurovski, metge de la Facultat de Salut Pública, Salut i Turisme.

Des d'aquí, felicitem el club Lesvki per la magnífica organització de l'acte i de la seva immillorable acollida! Moltes gràcies!

Els socis del projecte europeu Sonar Injuries són les 4 universitats UVIC-CEEAF de Catalunya, que lidera el projecte; Norwegian School of Sport Sciences d'Oslo (Noruega); l'Amsterdam UMC neerlandesa i la Université Jean Monet francesa, i les 4 entitats multiesportives Bayer Leverkusen alemany, Levski de Sòfia búlgar, Hask Mladost de Croàcia i SantCugatCreix.

 

TEXT: SantCugatCreix.

FOTO: Sonar Injuries.