Notícies

 Marta Cerdà: Igualtat d'oportunitats i foment dels valors en l'esport

13.12.2023

Marta Cerdà: Igualtat d'oportunitats i foment dels valors en l'esport

ARTICLES D'OPINIÓ

L'esport sempre ha tingut un paper molt important en la meva manera de viure i veure la vida. Com a primera presidenta dels 106 anys d'història del Junior, hi ha sens dubte 2 conceptes que per mi són fonamentals quan penso en què vull basar el meu projecte: el primer és la igualtat d'oportunitats i el segon és el foment dels valors en l'esport.

En primer lloc, voldria fer alguna reflexió sobre la igualtat d'oportunitats. Cal visibilitzar a les dones en tots els àmbits de la pràctica esportiva, com a dirigents, entrenadores i jugadores, com a models a seguir. Si no les veus, ja no t'ho planteges com una opció. Sobretot, en l'àmbit de les dones dirigents, com més dones ocupem aquests llocs, més motivació tindran les que vinguin darrere, perquè haurem aconseguit normalitzar-ho. Cal també fomentar la participació de les dones en la pràctica de l'esport, i treballar per reduir la taxa d'abandonament sobretot en l'etapa d'adolescència.

En aquest sentit, haig de dir que les quotes com a concepte no m'acaben d'agradar, perquè a vegades es veuen com un privilegi cap a les dones. En realitat qui val, val, independentment del seu gènere, però ara mateix són una necessitat per fomentar i normalitzar la presència de les dones sobretot en càrrecs directius. L'esport, com molts altres aspectes de la vida, no ha d'anar de gèneres, sinó de persones.

De la mateixa manera, cal fomentar la igualtat en recursos financers, programes i competicions, l'augment de patrocinadors i treballar per eliminar la bretxa salarial. Hem d'aprofitar la situació actual de projecció mediàtica de les dones per tenir la cobertura necessària en els mitjans de comunicació, amb un llenguatge inclusiu. La gran majoria de referents de l'esport són homes: necessitem augmentar les referents femenines!

Així mateix, la igualtat no arribarà amb el temps i accions aïllades, l'educació hi té un paper fonamental. Cal fer aquest treball des de ben petits. Des que naixem estem influenciats constantment per imatges estereotipades: jugar en la igualtat des de la infància porta de forma natural a la igualtat en l'etapa adulta. Sense oblidar que els aliats masculins són essencials per aconseguir aquest canvi.

L'altre pilar, el dels valors, em porta inevitablement a un altre concepte que ha estat sempre molt present al llarg de la història del meu club: l'Esperit Junior. Aquest esperit ja formava part dels primers estatuts del Junior, i s'ha definit de moltes maneres, però, al cap i a la fi, sintetitza la importància de l'esport com a vehicle per fomentar aquests valors, basats en l'amistat, la família, el respecte pels companys i pel rival, el treball en equip, la diversió, la cultura de l'esforç, l'educació, la generositat, i el joc net per sobre del resultat, però sense perdre l'ambició per guanyar.

El Junior s'incorpora a l'associació SantCugatCreix l'any 2015 amb l'objectiu d'enfortir el vincle amb el municipi i ser partícip dels projectes que donen forma al model esportiu de la nostra ciutat. Aquest Esperit Junior encaixa a la perfecció amb el projecte europeu SportBoard del SantCugatCreix, basat en el comportament ètic i el bon govern de l'esport.

Igualtat d'oportunitats i valors, per avançar com a societat, i amb l'esport com a motor!

 

Marta Cerdà, presidenta del Junior FC.