Notícies

SantCugatCreix forma al DSV Club Voleibol Sant Cugat per als programes europeus SportBoard i Sonar Injuries

12.12.2023

SantCugatCreix forma al DSV Club Voleibol Sant Cugat per als programes europeus SportBoard i Sonar Injuries

SPORTBOARD

SantCugatCreix va presentar a una vintena de directius, entrenadors i entrenadores, delegats i delegades (pares i mares) del DSV Club Voleibol Sant Cugat els programes europeus SportBoard, que coordina SantCugatCreix, i Sonar Injuries, del que l'associació de clubs n'és un dels socis. També hi van assistir Salva Vendrell, president del DSV CV Sant Cugat; Toni Alemany, director tècnic esportiu del club, i Rafa Ruiz, entrenador del sénior A.

La sessió formativa, que es va celebrar el divendres 24 de novembre, a l'Església Protestant de Valldoreix, va comptar amb la presència de Miquel Martínez, president de SantCugatCreix, i Xavi Cortés, membre de l'Àrea de Coneixement de l'associació.

La presentació de l'SportBoard va anar a càrrec de Míriam Cardoner, de l'equip de psicòlegs esportius que lideren el programa, amb Albert Casorrán Caso i Tania Müller. Jordi Padró, responsable del programa Sonar Injuries a SantCugatCreix, va detallar l'altra programa europeu.

L'aplicació SportBoard App

L'aplicació SportBoard App, que monitorarà els dos projectes en curs de SantCugatCreix, l'SportBoard i el Sonar Injuries, ja està disponible a les botigues Apple i Google.

L'app és fruit del projecte europeu SportBoard, liderat per SantCugatCreix en consorci amb Blanquerna Universitat Ramon Llull, l'Ajuntament de Mòdena i la cooperativa esportiva Anderlini de Mòdena.

A través de l'app, es proporciona l'accés a les eines de l'Ethics Monitoring System i les de registre de lesions Sonar Injuries, també a un mur de publicació de notícies, accés a l'observatori SportBoard de comportaments i un potent sistema de notificacions multimèdia als usuaris.

Per l'Ethics Monitoring System, la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna URL ha preparat un entramat de 352 indicadors de conductes, situacions o comportaments que es produeixen en l'àmbit esportiu ja vinguin d'esportistes, famílies, entrenadors, directius o gestors esportius tant en la seva versió positiva com la negativa.

Tots aquests indicadors es distribueixen en 4 blocs primaris. Cada bloc conté els indicadors necessaris per seguir o descriure les situacions derivades dels comportaments observats en l'esport positius o negatius.

Bloc _1: RESPECTE - Tracte respectuós amb si mateix i amb els altres. Aquest bloc reuneix comportaments derivats de: respecte a l'entorn, solidaritat, discriminació i assetjament/abús.
Bloc _2: JOC NET- Comportament honest i correcte d'esportistes, oponents, àrbitres i públic. Aquest bloc reuneix comportaments derivats de: actitud, responsabilitat, violència i fer trampes.
Bloc _3: ESPORT SALUDABLE - Cura i establiment d'un esport saludable. Aquest bloc reuneix comportaments derivats de: dòping, control de lesions i control dels límits.
Bloc _4: QUALITAT- Qualitat en la pràctica i en la gestió de recursos / instal·lacions esportives. Aquest bloc reuneix situacions derivades de: control d'equipaments o recursos esportius i ús d'equipaments o recursos esportius.

L'app serà oberta a directius, personal tècnic, conserges d'instal·lació, tècnics d'esports, famílies i esportistes dels clubs de SantCugatCreix o clubs afiliats, també per l'Ajuntament de Sant Cugat o d'altres administracions interessades.

Sonar Injuries, prevenció de lesions per a esportistes

Pel que fa al Sonar Injuries (registre de lesions), l'app dona accés al sistema, desenvolupat per la Universitat de Vic Universitat Central de Catalunya, de vigilància de lesions (ISS) exclusiu per a tècnics i responsables esportius de les entitats. La informació general sobre continguts de sensibilització sobre prevenció de lesions per a esportistes i pares arribarà pel sistema de notificacions als usuaris donats d'alta.

L'ús de l'app s'inicia en una fase pilot en la qual els objectius principals són ajustar el funcionament i continguts a la realitat necessària i els de difondre la seva utilitat a altres administracions/ciutats disposades a fer un pilot intern.

TEXT i FOTO: SantCugatCreix.