Notícies

SantCugatCreix i Coordinadora: objectius comuns, filosofies diferents

22.07.2024

SantCugatCreix i Coordinadora: objectius comuns, filosofies diferents

DESTACATS

SantCugatCreix ha organitzat, amb un nou èxit organitzatiu, el 4t i últim debat d'aquest curs 2023-2024 (de setembre a juliol) del cicle de xerrades temàtiques sobre l'esport de Sant Cugat 'L'Esport en primer Pla. A Debat. Esport i coneixement a Sant Cugat'. En aquesta ocasió l'hem titulat Associacions Multientitats, una eina de present i futur?

S'ha debatut sobre quin és el paper que han de tenir les associacions multientitats SantCugatCreix i Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat a la nostra ciutat; quina relació han de tenir amb l'Ajuntament i si són realment una eina de suport, funcionen com a lobby o potser com a mecanisme de control i pressió de cara a l'administració. També s'han explicat els diferents objectius entre SantCugatCreix i la Coordinadora, que són un tret únic i diferencial a Catalunya perquè no hi ha cap ciutat al nostre país que tingui dues associacions multientitats d'aquest tipus.

Amb aquestes taules rodones, l'objectiu que es fixa SantCugatCreix no és altra que el d'oferir i aportar coneixement a l'esport de Sant Cugat.

L'acte, obert a tothom i que ha presentat i moderat Àlex López Puig, cap de Comunicació de SantCugatCreix, s'ha celebrat el dijous 11 de juliol a la Sala d'Audiovisuals del Museu de Sant Cugat, al claustre del Monestir, amb prop d'una trentena assistents.

 

Octavi Moreno, Miquel Martínez, Jordi H. Gómez i Joan Carles Sada, durant el debat.

 

Un qüestionari, en directe!

Durant el debat, com ja vam fer en el 3r debat, hem plantejat un qüestionari que el públic assistent ha respost al moment i en directe. Us detallem les preguntes que hem formulat i les seves respostes.
1. Quin pes i rol han de tenir a la nostra ciutat les associacions multientitats SantCugatCreix i Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat?
-Molt, si són actives (100%).
-Poc. L'Ajuntament de Sant Cugat no les té en compte (0%).

2. Són diferents els objectius entre SantCugatCreix i la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat?
-Totalment (79%)
-Comparteixen alguns objectius en comú (14%).
-Poc. Tenen dues visions diferents sobre el món de l'esport local (7%).

3. Quin balanç en fas dels 4 debats del cicle de xerrades 'L'esport en primer pla' que aquest curs 2023-2024 ha organitzat SantCugatCreix?
-Molt interessant. M'agradaria que el pròxim curs SantCugatCreix organitzés més debats (100%).
-No m'han interessat massa (0%).

L'acte ha comptat amb la presència de Núria Escamilla (Junts per Sant Cugat), regidora d'Esports i Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat; Eloi Rovira, assessor de l'àrea d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat; Alfredo Bergua i Estrella Salanova, regidors del Partit Popular de l'Ajuntament de Sant Cugat; Jose Gallardo, regidor del PSC de l'Ajuntament, i Miquel Martínez, president de SantCugatCreix.

Núria Escamilla: "La reflexió hi és i és necessària"

En la benvinguda a l'acte, la regidora d'Esports, Núria Escamilla ha donat les gràcies a SantCugatCreix "per convidar-nos, de nou, en aquest espai de reflexió, i per donar-li continuïtat el pròxim curs 2024-2025. Enhorabona! La reflexió hi és i és necessària".

Escamilla ha explicat que "SantCugatCreix i la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat són vicepresidents del Consell Sectorial de l'Esport de Sant Cugat. I és un pas més per remar tots cap a la mateixa direcció. Tots treballem per tenir un millor esport a la ciutat. Per l'Ajuntament és molt important que hi siguin perquè les dues associacions englobeu molta part dels clubs de la ciutat i hem d'anar tots junts cap a un millor esport de Sant Cugat".

Núria Escamilla: "Des de l'Ajuntament estem acabant de quadrar-ho, però ens podrem adherir com a entitat a SantCugatCreix"

Finalment, tal com ja va avançar l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, en l'acte central del 10è aniversari de SantCugatCreix, Escamilla ha assenyalat que "des de l'Ajuntament estem acabant de quadrar-ho, però ens podrem adherir com a entitat a SantCugatCreix. És important per donar també notorietat de la feina que hi ha al darrere de l'esport i d'una ciutat multiesport, amb un alt nivell".

 

La regidora d'Esports, Núria Escamilla, ha donat la benvinguda als assistents.

 

Miquel Martínez: "Estem contents dels 4 debats que hem organitzat aquest curs. El curs vinent mantindrem aquest espai que és molt interessant per l'esport de Sant Cugat"

El president de SantCugatCreix, Miquel Martínez, ha explicat que "aquest és el 4t i últim debat d'aquesta temporada. Quan vam començar aquestes trobades, la nostra intenció era crear un espai que els clubs i les entitats poguessin rebre visions de diferents àmbits i que, a més a més, poguéssim treure alguna conclusió i generar un debat posterior intern dins de l'esport de Sant Cugat. Nosaltres estem contents d'aquesta fórmula i el curs vinent la millorarem i mantindrem aquest espai que crec que és molt interessant per l'esport de Sant Cugat".

Ens han acompanyat 4 ponents de luxe:

-Miquel Martínez, president de SantCugatCreix.

-Octavi Moreno, president de l'Associació de l'Esport de Cerdanyola del Vallès.

-Joan Carles Sada, president de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat.

-Jordi H. Gómez, coordinador d'Esports de l'Ajuntament de Lleida.

 

Octavi Moreno, Miquel Martínez, Jordi H. Gómez i Joan Carles Sada, durant el debat.

 

A banda d'aquesta, SantCugatCreix ha organitzat, amb molt d'èxit, tres taules rodones més, 'OMET, model obsolet?' i 'Model esportiu: promoció, formació i elit' i 'Instal·lacions esportives municipals'.

Aquest cicle de xerrades és fruit d'un treball conjunt en què hi han participat tots els membres de l'àrea de Coneixement de SantCugatCreix: Miquel Martínez, Albert Salarich, Xavi Cortés, Manel González, Jaume Fernández i Àlex López Puig.

Repassa tot el què s'ha dit al debat!

A continuació, us oferim tot el debat, que hem transcrit.

1. Creieu que les associacions multiesportives són necessàries per a l'esport de les ciutats? Quina relació han de tenir amb l'ajuntament?

-Jordi H. Gómez: A través del Comitè Estratègic de l'Esport de Lleida, que l'integren un grup d'experts i expertes que giren al voltant del món d'entitats i administracions i en el que volem buscar la fórmula per intentar potenciar l'esport a Lleida, va sorgir la possibilitat de poder conèixer SantCugatCreix i aquest model que, des del meu punt de vista i també el de l'administració, és molt interessant. Sobretot per aquest filtratge, que hi hagi en aquest cas una entitat que sigui la que es comunica directament amb l'ajuntament i que pot aportar les diferents necessitats de les diferents entitats. La via comunicativa és la que, sobretot, reforçaria més. Aquesta comunicació que hi ha d'haver entre el que seria l'ajuntament i les entitats esportives de vegades és una mica confusa.

-Miquel Martínez: Jo no diria que les associacions multiesportives sí que són necessàries per a l'esport de les ciutats, jo diria que són una gran oportunitat que té una ciutat per crear elements i eines que puguin ajudar a organitzar l'esport d'aquella ciutat. I aquest és el sentit que els clubs s'ajuntin. És buscar projectes en comú que puguin tirar endavant, per això, per generar elements per a la millora de l'esport. Que quina relació han de tenir amb l'ajuntament? En el cas que hi hagi un grup d'entitats o les entitats d'una ciutat que es posen d'acord amb uns objectius que siguin comuns i uns objectius que des de SantCugatCreix els hem aplicat bé, que no depenguin exclusivament de la bona relació amb l'ajuntament o amb les administracions sinó que siguin uns objectius propis que siguin capaços de desenvolupar de manera pròpia. I després fer-los extensius a qui sigui. En el cas que funcionin aquestes associacions multiesportives, la relació entre les associacions multiesportives i l'ajuntament i l'àrea d'Esports ha de ser la millor relació possible, amb propostes constructives i que busquin l'interès comú de tothom. Així ho ha reflectit la pregunta de l'enquesta en línia que s'acaba de formular. Hi ha d'haver aquesta predisposició per part de les dues parts.

-Octavi Moreno: Les associacions multiesportives són necessàries i fonamentals en una ciutat. El problema és que tots hi creiem. Si no s'hi creu, en les associacions multiesportives, no fa falta crear-les perquè, al final, acaben sent una entitat més que no sap com gestionar-se. Les entitats esportives han de ser-hi, en les associacions multiesportives, però no sé si han d'estar dins del control de l'associació. Ha de ser gent molt vàlida, expresidents o persones que hagin estat dins de l'entorn de l'associacionisme esportiu, els que han de liderar aquestes associacions perquè, al final, si les decisions que pren l'associació van molt relacionades amb les mateixes entitats que són les que estan presents en l'associació, al final no acabes fent el que jo crec que ha de ser una associació d'aquest tipus, que és posar ordre dins de les entitats, buscar quins són els objectius que ens hem de marcar, no com a entitat de futbol, de bàsquet o d'handbol, sinó com a entitat de la ciutat. I, per tant, si això s'ho creuen les entitats és molt més fàcil que l'ajuntament es cregui que és un bon vehicle per poder tenir aquesta informació necessària per treballar per tot l'esport en general, no pel club A, B o C. Això és bàsic. Creure-hi. I treballar en conjunt amb l'ajuntament. El Consell Municipal de l'Esport a Cerdanyola del Vallès era un monotema. Venia el regidor d'Esports i explicava totes les aventures que feien i allà s'acabava. I tu anaves al següent Consell Municipal de l'Esport i et tornaven a repetir el mateix i ningú controlava el que s'havia dit i ningú es preocupava de seguir tota la informació que es donava, si era certa i si es feia o no es feia. I, nosaltres, des de l'associació, vam proposar a l'Ajuntament crear un consell que el que fa és proposar quins temes es tractaran en el Consell Municipal de l'Esport i ens reunim després i ens asseiem per veure tot el que s'ha dit en el Consell Municipal de l'Esport, si s'ha complert o no. Com que en aquells moments, a l'Ajuntament de Cerdanyola a l'esport era un tema que el tenien allà i anaven tirant, els va agradar, i ho continuem fent avui dia. També vam assumir La Nit de l'Esport de Cerdanyola, que organitzava l'Ajuntament i que ara hi col·labora. A mi m'agradaria que tots els ajuntaments tinguessin una associació multiesportiva.

-Joan Carles Sada: Les associacions multientitats són molt importants per promoure l'esport a les ciutats, ja que oferim una gran varietat d'opcions d'esports. Al final, una associació el que fa és englobar tots aquests clubs que tenen diferents activitats i que units poden treballar millor a través del que és una associació. Aquestes associacions multientitats hem de recollir el coneixement de cadascuna de les entitats en les quals treballem i crear sinergies. És molt important compartir les coses amb els clubs. Quan un club té una idea, cal compartir-la amb els altres. Posaré un exemple. No fa gaire la Penya Blaugrana Sant Cugat em va convidar a un acte que va coorganitzar amb l'Associació de Familiars d'Alzheimer del Vallès Occidental per recaptar diners per aquesta associació. Ser el president de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat em va fer pensar que aquesta activitat s'havia de compartir. L'Associació de Familiars d'Alzheimer del Vallès Occidental ha de poder fer aquest mateix acte amb altres entitats esportives de la ciutat i s'ha de poder transmetre als nois i les noies de la ciutat. Les experiències que tenen els clubs s'han de compartir. Hem de ser molt solidaris entre nosaltres mateixos. Perquè, al final, el que hem de treballar és per a la nostra ciutat i els nostres nois i noies. També estan les preocupacions, les preocupacions que tenen les entitats esportives les vivim cada dia i no és el mateix poder treballar-les en diversos clubs que fer-ho club a club. El mateix que fem nosaltres es fa en l'àmbit educatiu o sanitari. Les AMPES ja ho fan, això. Quan es vol treballar de manera individual, treure un avantatge d'algun club suposa que una altra entitat pot perd alguna cosa. I es poden generar conflictes. I, això, trontolla amb la manera que tinc jo de pensar. Si es poden fer aquestes tasques de manera conjunta, segurament eliminarem algunes d'aquestes diferències. La unió s'enriqueix amb coneixement, avenç i millores. I, al final, entra l'Ajuntament. Una vegada ja sabem què hem de fer nosaltres, ens hem de preguntar què hem de fer amb l'ajuntament. Hauríem de tenir una col·laboració molt estreta per fomentar l'activitat esportiva. Hem de ser molt directes, treballar de manera conjunta i amb molta sinceritat. Quan l'ajuntament diu que no hi ha diners per fer no sé què, el que hem de fer és ser creatius perquè diners no n'hi haurà. La nostra missió principal ha de ser el reconeixement de l'esport com a cultura.

2. Quin pes i rol han de tenir les associacions multientitats a les seves ciutats? Són realment una eina de suport, funcionen com a lobby o potser com a mecanisme/instrument de control i pressió de cara a l'administració?

-Miquel Martínez: El rol que ha d'assumir aquesta associació li ha de venir dels objectius propis fundacionals de l'associació. El primer que s'ha de fer és saber ben clar què vols fer i buscar els camins per fer-ho. Aleshores, aquests encàrrecs del que s'ha de fer han de venir dels mateixos associats dels clubs, que són els que marquen cap a on volen anar i quins són els punts en què necessiten ajuda. A partir d'aquí, un cop l'associació té els objectius marcats, el que és important és poder-los difondre a tota la resta de la ciutat per poder veure qui vol col·laborar amb aquests objectius. Un projecte col·laboratiu neix d'un objectiu marcat de treball i assumir que tot el que vulgui sumar-se en aquests objectius sigui capaç. I obrir-ho a tota la ciutat, que és el que estem fent des de SantCugatCreix. Una associació d'aquest estil és una oportunitat, és posar una oportunitat a les entitats de Sant Cugat o de la ciutat que sigui per poder buscar els camins de millora que ells creguin en cada moment convenient. I crec que aquest és el rol. El rol ha de venir de dins, hem de buscar què volem fer per saber cap a on hem de tirar.

-Jordi H. Gómez: A Lleida, estem en un punt molt, molt prematur de tot el que esteu proposant. Tot el que dieu em sona molt de tota l'atenció que fem nosaltres a la regidoria d'Esports pel que fa a demandes del que són les diferents entitats. Què n'esperaria del rol d'aquesta associació multientitats? Doncs equilibri social. Hi ha entitats que tenen un pes més important dins de la ciutat que poden està en benefici de tenir més ajudes i d'altres entitats més minoritàries que tenen molta més dificultat. No oblidem l'organització esportiva. Nosaltres, a Lleida, ens trobem que hi ha entitats que estan en els seus inicis i que potser no tenen un acompanyament de com estructurar-se esportivament i com poder créixer. Sostenibilitat econòmica. Ens hem trobat moltes vegades que les entitats depenen una mica de l'administració per poder tirar endavant i no ser creatius. No ens oblidem també del que és la formació. Actualment, també facilitem a les entitats que en l'àmbit formatiu i tècnic que estiguin actualitzats amb el dia a dia del que és la societat. La qualitat del servei que també faciliten, de cara a les famílies i usuaris que estan atenent. Molt important l'assessorament. Jo he estat molt vinculat, sobretot, en el món del futbol, a quasi totes les entitats esportives de futbol de Lleida, com a jugador, entrenador, coordinador, i cos tècnic del primer equip del Lleida Esportiu. Poder alinear clubs de futbol en una mateixa direcció. Les associacions multientitats han d'intentar agrupar esports minoritaris, que necessiten ajuda. Tinc clar que hi ha clubs de futbol que necessiten entrar en aquestes dinàmiques, perquè necessiten acompanyament. M'he trobat amb gent amb molta experiència com a presidents que en tots aquests anys ningú li ha dit que per poder pintar una paret cal seguir un procés administratiu. Però, si tinguéssim aquest coixí d'una associació multientitats, ens podria ajudar, i reeducar. Buscar aquesta figura que jo visualitzaria per a la ciutat de Lleida, aquesta figura d'entitat amb experts. Nosaltres, a través del comitè que hem creat ve a ser això: molta gent de diferents tipus d'entitats i de perfils. Gent del comitè em van explicar que fa uns anys hi va haver un intent de fer una associació multientitats, però van topar que en la primera reunió hi havia entitats que deien que si està l'entitat X, jo no hi vull ser.

-Joan Carles Sada: Des de la Coordinadora creiem que podem tenir un pes significatiu com a gents que promouen l'esport. Podem funcionar com una eina de suport, pels esdeveniments esportius que planteja l'Ajuntament, per exemple. Com a lobby, és veritat, podem defensar els interessos esportius locals, en l'àmbit de categories, de diferents nivells esportius de les entitats. Podem ser com una mena de mitjà de control i pressió a l'ajuntament per assegurar aquesta disponibilitat de recursos pel desenvolupament esportiu. Perquè, al final, la idea és afavorir i fer més fàcil les relacions entre entitats. Hem de ser l'oli per un engranatge. No som part de la màquina, som l'oli que hi ha dins de la màquina. Hem d'aconseguir que tot funcioni. De cara a l'administració podem fer pressió només en cas de no resposta. La coordinadora i els mateixos clubs han de ser una mesura de pressió. Entre SantCugatCreix i la Coordinadora sumem quasi 10.000 esportistes i quasi 20.000 persones en l'àmbit familiar. Això és entre el 20 i el 25% de la població de Sant Cugat. Si alguna cosa no rutlla, se'ls ha de fer cas. Hem de pensar que hi ha molta gent implicada dels clubs, de la Coordinadora, de SantCugatCreix, per poder col·laborar i millorar les coses.

-Octavi Moreno: Les associacions multientitats han der ser unes entitats potents. Com ja he dit, a Cerdanyola l'esport estava deixat de la Mare de Déu i, per tant, havíem de reivindicar-ho tot, quasi quasi fins que ens posessin aigua calenta als vestidors. El que havíem de fer constantment era instar a l'Ajuntament, de forma correcta i intentar ajudar-los, però al final quan no funcionen les coses... Al final, molts polítics i partits polítics van comptant els vots que cada entitat els hi pot proporcionar i juguen a desestabilitzar com ha passat a l'Associació de l'Esport de Cerdanyola. Quan veuen que estan contra les cordes i en comptes d'assumir la seva responsabilitat, els és més fàcil anar per darrere. Llavors, les entitats em demanen que no pressioni tant a l'Ajuntament. Jo sempre els dic que el que està reivindicant és el president de l'Associació de l'Esport de Cerdanyola, que no és de cap entitat de les que estan representades a l'associació. Jo represento a l'esport de Cerdanyola i les queixes són de l'esport de Cerdanyola, no és de l'entitat A, B o C. Però, això, en el món polític en saben força i sí que saben burxar on ho han de fer. I, això, és el que moltes vegades descompensa la feina que es pot arribar a fer des d'una associació d'aquest tipus, de l'associació de l'esport d'una ciutat. Demano al Jordi H. Gómez i a la regidora d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, Núria Escamilla, que siguin oberts a poder treballar amb aquest tipus d'entitats, tot i que de vegades els qüestionaran la feina que estan fent. I, això, moltes vegades algun polític no ho entén. Han d'assumir les seves responsabilitats i, de vegades, et pots equivocar i ratificar. Les entitats hem de continuar insistint per tenir els pavellons que necessitem, les hores de pista que necessitem, arranjament de vestidors... I moltes vegades tota aquesta feina és molt difícil que l'entitat, que és la que està patint el problema, ells sola pugui defensar-se davant la piconadora que és un ajuntament. I ho ha de fer gent que no depèn de moltes coses d'aquestes que pugui estar burxant a l'administració perquè compleixi amb els compromisos i amb els mínims objectius per poder practicar l'esport en una ciutat. I a Cerdanyola venim, quasi quasi, del Tercer Món. A Sant Cugat, heu treballat molt la part esportiva i teniu bones instal·lacions esportives. Una associació multientitats és la millor eina que pot tenir una ciutat.

3. Quin és l'objectiu? Buscar sinergies entre clubs? Facilitar l'arribada de patrocinadors? Buscar el protagonisme de les entitats menys significatives?

-Joan Carles Sada: La resposta a les tres preguntes és sí. Els objectius de les associacions han d'incloure buscar aquestes sinergies per millorar l'oferta esportiva de la ciutat. Facilitar la captació d'espònsors més globals i menys individuals que determinaran la marca de la ciutat. Si busquem els espònsors entre tots, dels mateixos clubs, la Coordinadora, SantCugatCreix i l'Ajuntament, acabarem creant una marca de ciutat, que serà Sant Cugat. Seria un primer pas per ajudar també i donar el protagonisme que es mereixen les entitats esportives menys conegudes, per fomentar-les dins d'aquesta unitat esportiva i fer-la més àmplia i inclusiva. No ens recordem, però les grans entitats que tenim, amb grans projectes i resultats esportius nacionals, també han sigut petites. I, aquí, és on hem de demanar solidaritat entre les entitats. Aquesta és la paraula clau. Les grans i les petites, totes han de ser solidàries perquè, al final, els nostres fills i filles estaran jugant en aquests clubs, siguin els grans o els petits. Fa uns mesos em van convidar a l'acte central del 50è aniversari del Club Handbol Sant Cugat i em va sorprendre molt el fet que aquest club havia estat, quan era jove, una secció de la Unió Esportiva Sant Cugat (UESC). I, després, ha estat el que és. I, per a mi, això és el que hem de fer. Solidaritat entre els clubs, i que ho coordini SantCugatCreix i la Coordinadora, i que l'Ajuntament de Sant Cugat ens ajudi a crear la marca de ciutat, la marca Sant Cugat.

-Octavi Moreno: Els objectius han d'estar molt per sobre dels objectius individuals de cada una de les entitats. Han de tenir una visió més global de ciutat, tenint en compte com algú ha dit que al final el percentatge de gent que practica l'esport a una ciutat és molt, molt alta. Per tant, és molt fàcil crear sinergies dins d'una població, no ja per trobar un patrocinador, perquè els temes dels patrocinadors cada vegada és més complicat perquè cada vegada hi ha més diversitat d'ofertes per poder patrocinar o col·laborar. Quan vaig treballar al Cerdanyola FC vam fer-ho en diferents línies per poder tenir diners, que era poder gestionar el bar que hi havia al camp de futbol i ens aportava uns ingressos força interessants. Vam gestionar unes tanques publicitàries al camp de futbol, que també ens aportaven molts ingressos. Ara, el Cerdanyola FC té 1.200 o 1.300 jugadors i jugadores, i llavors en tenia 1.000. I, és clar, pel camp de futbol hi passa molta gent, cada cap de setmana era un festival i, per tant, els patrocinadors van començar a entrar bastant. I una de les coses també molt importants va ser muntar una botiga on veníem els productes del club, i a més vam arribar a un acord amb una marca esportiva, la mare comprava un mallot per anar el gimnàs i el pare samarretes per anar amb bicicleta. Vam acabar venent molt producte, a un preu més ajustat, però amb un bon marge comercial que s'emportava el club. Per tant, la capacitat que té una associació on té molt bona part de la gent de la ciutat té un potencial molt alt quant a retorn econòmic i és un bon lobby perquè són molts vots i, com a resultat, et permet pressionar molt més als partits polítics. En conseqüència, sumar esforços sempre és beneficiós. I en el cas de Sant Cugat, si SantCugatCreix i Coordinadora aconseguíssiu posar-vos d'acord el potencial el doblaríeu. Insisteixo: una entitat d'aquest tipus per una ciutat hauria de ser quasi l'objectiu de l'esport de Catalunya.

-Miquel Martínez: Al final, l'objectiu d'una associació ha de ser qualsevol que es marqui la mateixa associació i ha de ser prou factible per a poder-ho desenvolupar o buscar els mecanismes per desenvolupar-ho. Des de SantCugatCreix, tots aquests passos els hem anat fent. Avui en dia, creiem que els objectius més viables són els de buscar i potenciar el vessant educatiu de l'esport, que és el que ens farà que diferents clubs participin en projectes similars amb una visió conjunta. Perquè a la que entrem a tocar temes de repartiment de diners, aquí hi haurà problemes. Els projectes que hauríem d'intentar desenvolupar són coses que tinguin un interès comú: buscar la potencialitat de l'esport pel que fa a la formació dels esportistes, tenir millors entrenadors i millors estructures organitzatives internes. I, això, obrir-ho a l'interès de cadascuna de les entitats que es vulgui sumar al carro. Des de la nostra visió, cal buscar temes que es puguin compartir. Veiem molt clar que hem d'anar a potenciar el valor que genera l'esport a la societat. I, en aquest sentit, desenvolupar coses que puguin donar aquest valor. I si millorem les persones que fan esport, millorarem la societat. I tindrem més espònsors i una imatge conjunta. El camí implica obrir treballs de participació, de col·laboració, per poder buscar aquests espais de millora.

-Jordi H. Gómez: Globalitat en l'àmbit esportiu. Buscar que les diferents iniciatives que hi poguessin haver tinguessin un caràcter global, per una banda. I, després, no deixa de ser un tema d'emfatitzar, que és molt important. Una de les coses que vaig comentar a la reunió del Comitè Estratègic de l'Esport de Lleida és que m'agradava molt veure a totes les entitats juntes pel simple fet que totes les seves penes, necessitats i inquietuds havien trobat un espai en comú per poder-les compartir amb el company o companya del costat. Quant a què? És que no tinc prou hores de pavelló, per exemple. Quan tu fas aquesta aportació, al costat tens una altra entitat que té el mateix valor. És que totes les entitats són les millors en el que fan. Què és més important l'ascens del nostre equip de futbol sala a 2a Divisió B, que és una categoria Nacional, o que el Club Billar Lleida ha pujat a la primera divisió, a escala nacional? Com a administració, que coneixem totes les realitats, hem de tenir els criteris clars i ser, sobretot, equitatius. Li hem de donar el mateix valor, per exemple, a una noia que és campiona d'Europa de petanca. I, des de l'administració, hem de buscar que aquesta noia, que és de Lleida, no hagi d'anar a Barcelona a entrenar tres dies a la setmana. Aquest ha de ser l'ordre o l'objectiu que hem de buscar entre tots, i dins de tot això, entraria tot el tema d'esport competitiu, elit, formatiu, inclusiu i foment de l'esport femení. Trobo molt interessant aquest perfil d'associacions multientitats perquè serien un canal que, ben treballat i amb unes bones línies de comunicació, ajudarien a l'administració. Hem de ser equitatius amb totes les actuacions que realitzem.

4. Són diferents els objectius entre SantCugatCreix i la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat?

-Miquel Martínez: Jo valoro el fet de compartir coses que tenim en comú. Totes dues associacions treballem per tenir un model esportiu de ciutat millor i, això, és el gran nexe de connexió que tenim. Que podem utilitzar vies diferents? És possible que sí. Però, la finalitat, que és l'objectiu que busquem, el compartim. Per tant, sumarem perquè anem a buscar la mateixa finalitat. El trajecte pot ser diferent, però l'objectiu és el mateix.

-Joan Carles Sada: Estic molt d'acord amb el que ha dit el Miquel Martínez. Quan jo vaig ser elegit president de la Coordinadora, ara fa un any, el primer que vam fer va ser parlar amb SantCugatCreix i intentar que aquest camí tingués més vies comunes i compartides. SantCugatCreix està fent coses molt bones i de molta qualitat, amb els programes europeus i els debats sobre l'esport de Sant Cugat. Des de la Coordinadora ens agrada buscar més una transversalitat a la ciutat. Ens agrada col·laborar amb Òmnium Cultural, ASDI i amb entitats culturals que també estan treballant per a la ciutat perquè creiem que també podem crear sinergies i ocupar un espai. Formar als nostres joves, amb valors. Però, al final, el camí és el mateix, són els nostres nois i noies de Sant Cugat. Cadascú farà el seu recorregut, però hem de compartir sinergies i hem de ser solidaris, treballar en la formació, valors... Fer que aquestes paraules siguin reals. I col·laborant les dues entitats, ho farem.

5. SantCugatCreix i Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat són un tret únic i diferencial. No hi ha cap ciutat a Catalunya que tingui dues associacions multientitats d'aquest tipus. Se li dona prou importància?

-Miquel Martínez: La importància del que està fent SantCugatCreix li hem de donar nosaltres. Sí que he de dir que SantCugatCreix ha tingut la sort de poder sortir a fora de Sant Cugat a explicar el què fem i que ens sentim molt valorats fora de Sant Cugat. És un projecte que neix des de la iniciativa de clubs i que és gestionat per persones que havien estat en juntes directives de diferents clubs de la ciutat. I els 4 programes europeus que hem desenvolupat ho hem fet amb un pressupost que vam anar a buscar a Europa, amb un pressupost inicial de 0 euros. Ens agafem a l'orgull i la satisfacció de la gent que ha treballat per SantCugatCreix aquests primers 10 anys d'existència. I continuarem endavant amb aquesta visió que tenim.

-Joan Carles Sada: Sí, som un tret únic i diferencial. Com també ho és l'Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET). La Coordinadora i SantCugatCreix sempre seran el que els clubs vulguin que sigui. Nosaltres no som líders de res, nosaltres hem de ser l'oli perquè això funcioni, entre les entitats i l'Ajuntament. Però sí que és veritat que és important reconèixer la importància que tenim en comú, com a agents clau en el foment de l'esport. Abans ho ha dit l'Octavi Moreno. Si les juntes de SantCugatCreix i la Coordinadora la integren gent que estan vinculades totalment a les juntes directives dels clubs, no podran fer la mateixa tasca que si estan fora. Els clubs, al final, tenen les seves prioritats i el seu dia a dia que ja se'ls menja. No ens donem compte és que segurament en altres llocs no hi ha la implicació familiar que tenim en l'àmbit de l'esport a Sant Cugat. Les famílies són molt importants i la capacitat del voluntariat que tenim. I hem d'intentar vehicular tor això. El que fem totes dues associacions serà útils per a tots.


El pròxim curs 2024-2025 seguirem apostant, ja amb la segona edició, amb el cicle de xerrades 'L'esport en primer pla. A Debat. Esport i coneixement a Sant Cugat'. És per això que us demanem que si voleu proposar-nos algun tema per al curs vinent ho podeu fer enviant un correu electrònic a comunicacio@santcugatcreix.cat.

TEXT: Àlex López Puig.

FOTOS: SantCugatCreix.