Notícies

SantCugatCreix presenta la nova temporada d'Ethics4Sports, que liderarà en solitari i que arrancarà al setembre

15.06.2021

SantCugatCreix presenta la nova temporada d'Ethics4Sports, que liderarà en solitari i que arrancarà al setembre

ETHICS4SPORTS

Moltes i diverses són les novetats que SantCugatCreix ha presentat aquest dilluns, 14 de juny, a la tarda, en un acte a l'Hotel Sant Cugat. Aquesta associació de clubs passarà a liderar en solitari -ara sense la col·laboració de l'Ajuntament- el pròxim curs 2021-2022 el programa Ethics4Sports (E4S), un programa formatiu de seguiment de comportaments esportius. SantCugatCreix ha presentat en públic la nova temporada de l'E4S, que arrencarà amb força el pròxim mes de setembre amb totes les entitats esportives de Sant Cugat que s'hi vulguin adherir.

L'E4S, en marxa al setembre

Entre el setembre i el desembre d'aquest 2021, l'E4S oferirà als entrenadors dels clubs (també a directius i pares i mares que ho desitgin) una formació en línia, per aplicar-ho ja a l'APP el primer trimestre del 2022, on també està previst organitzar una nova edició del Dia del Capità. En el segon trimestre del 2022, a banda de continuar entrant a l'APP les diferents incidències que es vagin produint, la Blanquerna-Universitat Ramon Llull analitzarà totes les dades recollides per fer-ne un estudi i presentar-lo en societat. Al final de la temporada esportiva se celebrarà la cloenda del programa.

Albert Salarich, Mauri Benito, Enric Maria Sebastiani i Miquel Martínez, en l'acte: Foto: À. L. P. / SantCugatCreix.

 

Mauri Benito: "Estem molt il·lusionats amb la nova temporada de l'E4S i esperem que s'adhereixin més entitats"

Mauri Benito, president de SantCugatCreix, ha explicat en la roda de premsa que "estem molt il·lusionats amb la nova temporada de l'E4S i esperem que s'adhereixin més entitats de les que ja ho van fer el curs 2018-2019".

Benito ha destacat també que "avui, que SantCugatCreix representa als clubs de la ciutat que tenen més nivell esportiu i estan a les màximes lligues de competició, aposti per un programa que prioritzi els comportaments ètics, és una aposta pel convenciment que aquesta és una part important per obtenir també bon resultats".

Miquel Martínez: "Volem estendre l'E4S a altres ciutats catalanes que s'han interessat en el programa"

Els directius de SantCugatCreix han anunciat que són diverses les ciutats catalanes que s'han interessat en el programa Ethics4Sports i que en l'actualitat "estan en converses" per aplicar aquest model a altres poblacions. En aquesta línia, Miquel Martínez ha assegurat que "volem que l'E4S arreli a Sant Cugat, però també volem créixer fora de Sant Cugat, però ho volem fer a poc a poc i bé perquè tampoc volem morir d'èxit".

El coronavirus no ha impedit que SantCugatCreix hagi ideat nous projectes

Tot i les dificultats lògiques que suposa haver patit la pandèmia, SantCugatCreix no ha deixat de treballar durant aquest període i, aquesta iniciativa, és una bona mostra. A més, l'associació està treballant, també des de fa mesos, amb nous projectes que anirà presentant.

L'E4S, un projecte innovador en el món esportiu i un projecte de ciutat, reconegut per la Unió Europea, és una iniciativa de SantCugatCreix

L'E4S és una iniciativa de SantCugatCreix que va desenvolupar entre els anys 2016 i 2018, dins d'un programa europeu Erasmus +, que destina fons europeus per a desenvolupar projectes de cooperació entre diferents països. Aquest programa de valors i de ciutat, reconegut per la Unió Europea (UE), és un projecte innovador dins del món de l'esport, que està obert a totes les entitats i agents esportius de la ciutat.

Què és l'E4S?

Es tracta d'un projecte europeu que investiga eines per promoure i controlar els comportaments dels jugadors i jugadores en esports de base. L'E4S, que no és cap codi ètic -cada entitat ja té el seu propi codi ètic-, treballa sobre els comportaments dins l'àmbit esportiu, amb l'objectiu de promoure valors fonamentals i positius de l'esport, amb un sistema orientat a generar una cultura en l'esport. És un sistema formatiu, d'avaluació contínua, enfocat a reconèixer els comportaments positius o negatius dels esportistes en edat de formació. És un programa de referència a Europa en el seguiment de models individuals d'ètica en l'àmbit esportiu.

Entrenadors, esportistes i pares, actors principals

Aquest nou sistema pretén desenvolupar la capacitat de tots els actors implicats en el projecte formatiu, entrenadors, esportistes i pares, en l'observació i l'anàlisi ètica del comportament produït pels joves esportistes en els camps de joc, en els entrenaments i en la competició.

Una APP, protagonista

L'objectiu és detectar i reportar el comportament dels esportistes, amb una APP, a través del seguiment (observatori E4S, en línia), suport (feedback, amb un professional, en línia), i formació (pla de formació en línia i presencial).

L'E4C és un projecte europeu en el qual en la seva creació hi van participar SantCugatCreix; l'Ajuntament de Sant Cugat; 3 clubs esportius europeus, l'Scuola di Pallavolo Anderlini (Itàlia), l'ERG Iserlohn (alemanya) i l'AFC Barwell (Regne Unit), i les universitats de Rennes (França) i Leicester (Regne Unit).

Una gran comunitat esportiva

En la seva primera temporada, llavors com a programa municipal, el curs 2018-2019, hi van participar 20 clubs esportius de Sant Cugat, 2 agents esportius -Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET) i Paidos- i 1 escola (Institut Angeleta Ferrer i Sensat). Hi van participar 9.500 esportistes de base (55% masculí i 45% femení), federats i escolars, amb la intervenció també de prop de 400 entrenadors. Tots aquells clubs i agents esportius de la ciutat que es vulguin adherir al programa Ethics4Sports (E4S) ho poden fer contactant amb el correu electrònic info@santcugatcreix.cat.

SantCugatCreix anuncia que opta a un nou projecte europeu, l'Sport Board, que liderarà en solitari

Durant la presentació, SantCugatCreix ha anunciat que ha presentat a la Unió Europea un nou programa, Sport Board, que pretén construir una bona governança en l'esport mitjançant el control i la gestió del comportament ètic dels esportistes. "És un nou projecte europeu de SantCugatCreix, que ofereix eines de bona governança, més enllà dels clubs i les entitats, en diferents estrats administratius", ha explicat el directiu i expresident de SantCugatCreix, Albert Salarich. Aquest projecte, que liderarà en solitari SantCugatCreix, amb el suport, entre d'altres, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, ha d'esperar ara que compti amb l'aprovació de la Unió Europea, que s'espera que ho faci públic a finals d'aquest 2021.SantCugatCreix ha presentat Sport Board. Foto: À. L. P. / SantCugatCreix.

 

L'acte, amb presidents i representants dels 5 clubs de SantCugatCreix

L'acte, que ha comptat amb una vintena d'assistents -amb un màxim d'assistents per tal de seguir el protocol de les mesures sanitàries provocades pel coronavirus- ha estat presidit per Mauri Benito, president de SantCugatCreix, així com de presidents i representants dels 5 clubs que integren SantCugatCreix (Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC i Club Handbol Sant Cugat). També hi ha assistit el Club de Futbol Unión Mira-sol Baco, representat per la directiva Eva Fernández, una entitat que sempre ha mostrat el seu compromís amb aquest programa formatiu.

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.