Notícies

El primer grup focal del programa europeu Sportboard analitza les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies

11.10.2022

El primer grup focal del programa europeu Sportboard analitza les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies

SPORTBOARD

El primer dels diferents focus group (grup focal) que organitza SantCugatCreix vers el programa europeu Sportboard ha estat un èxit, on els assistents han estat molt participatius. Aquesta sessió formativa, que ha dirigit Sara Suárez, del grup de recerca de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna - Universitat Ramon Llull, un dels 5 socis de Sportboard, ha estat adreçada a 9 persones vinculades al Club de Rugby Sant Cugat, entre jugadors i jugadores, entrenadors, delegats, directius, professors i pares d'esportistes.

9 participants molt actius

Hi han participat Unai Giménez, jugador sub-18; Marta Esparbé, jugadora sénior; Dani López, director tècnic; Albert Casorrán Caso, entrenador del sènior A femení i psicòleg esportiu; Fede Gómez, entrenador de la categoria sub-18 i professor; Luís Giménez, delegat i pare; Carme Baró, delegada; Mario del Val, vocal de l'àrea femenina, i Judit Escudé, vocal de l'àrea social.

Aquesta primera sessió de treball del programa europeu SportBoard, que lidera SantCugatCreix, s'ha celebrat aquest dilluns, 10 d'octubre, a la tarda, a la ZEM La Guinardera.

 

El focus group ha comptat amb una participació molt activa dels assistents.

 

Les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies
En aquest grup de debat s'han tractat i analitzat les actituds i comportaments dels esportistes, tècnics i famílies. Respecte als esportistes, els participants han comentat situacions que detecten, com la falta de compromís i sentiment de pertinença, la no acceptació de l'error i la importància de portar una vida saludable. Dels tècnics, s'ha destacat l'alt nivell d'ètica dels entrenadors, i de les famílies, la manca, en alguns casos, de compromís amb el club i amb l'equip.

S'han tractat altres temes d'interès

També s'han posat més temes sobre la taula, com el dopatge; l'abús i l'assetjament sexual; la violència; la presencia al club de jugadors amb algun tipus de discapacitat funcional, TDH, Autisme i Asperberg, i les relacions amb l'Ajuntament, amb la federació catalana i espanyola, clubs i escoles.

Nous protocols d'assetjament i bullying del Club de Rugby Sant Cugat

Els participants també han destacat el nou programa pilot de valors que ha posat en marxa la federació catalana per a les escoles de rugbi i han destacat els nous protocols d'assetjament i bullyng del club que es presentaran pròximament a les famílies del club, com l'apadrinament de jugadors sèniors amb jugadors de la base del club.

També han lloat els valors del rugbi i la importància d'educar en els valors ètics. Que la discriminació en el rugbi no existeix tant, com tampoc en l'orientació sexual i que és un esport que acull a tothom.

Amb totes les dades i la informació que ha generat aquesta interessant sessió formativa, Blanquerna Universitat Ramon Llull recollirà aquestes dades i les de la resta dels grups focals i en farà un curós informe en què es dictaran propostes per capgirar tot aquest tipus de situacions que es donen en el món de l'esport.

 

Sara Suárez, del grup de recerca de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport de Blanquerna-URL, ha dirigit la sessió.

 

3 grups focals més

Les pròximes formacions es faran al Pavelló 2 de la ZEM Rambla del Celler, amb els clubs Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, Solideo Patí Hoquei Club Sant Cugat i Club Handbol Sant Cugat; al Junior FC i al pavelló de Valldoreix (DSV Club Voleibol Sant Cugat).

La primera sessió formativa del Sonar Injuries, el 20 i 21 d'octubre, a càrrec de les universitats de Vic i Amsterdam

La primera sessió formativa del programa europeu Sonar Injuries, del qual SantCugatCreix n'és un dels socis, tindrà lloc el 20 i 21 d'octubre. La formació anirà a càrrec de les universitats de Vic i Amsterdam. Entre altres persones, SantCugatCreix estarà representat per Jordi Padró, responsable de coordinar l'app del programa Sonar Injuries. La sessió del 20 d'octubre començarà a les 14 hores, en un lloc encara per definir, on també es farà una sessió oberta al públic per a clubs i federacions. La jornada del 21 d'octubre començarà a les 9 hores i tindrà lloc a l'Hotel Sant Cugat.

Els programes Sportboard i Sonar Injuries

Recordem que el programa Sportboard, que es desenvoluparà entre els anys 2022 i 2023 (de 30 mesos de durada), executarà mecanismes innovadors de seguiment i gestió del comportament dels esportistes en la pràctica esportiva per oferir un bon govern en l'esport, mentre que el Sonar Injuries és un projecte de prevenció i detecció de lesions esportives en etapes infantils i joves, que es desenvoluparà en 30 mesos, entre els anys 2022 i 2024.

 

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig.